Owoce cytrusowe do jakich potraw dodawać

owoce cytrusowe, owoce o charakterystycznym, aromatycznym zapachu i smaku

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Owoce cytrusowe do jakich potraw dodawać
Owoce cytrusowe pochodzą: pomarańcza - z południowych Himalajów, grejpfrut - z Indii, Malezji i wysp Fidżi, mandarynka i cytryna - z południowych Chin. Są one bogate w kwas cytrynowy i witaminy A, B, C, P. Pobudzają wytwarzanie soków trawiennych. Wpływają korzystnie na prace woreczka żółciowego, dzięki czemu regulują proces trawienia. Owoce cytrusowe spożywane są na surowo, robi się z nich soki i kompoty. Są składnikiem różnych likierów, koktajli. Przyprawia sie nimi różne słodkie potrawy, ciasta, sosy, ryby, drób i potrawy z ryżu. Sokiem cytrynowym doprawia sie sznycel wiedeński, ryby smażone i wędzone, zimne przekąski, sałatki. Dodaje sie go również do zup, marynat oraz lukrów. Pomarańczę można dodawać do kaczki, szynki, kurcząt i cielęciny, a sok z niej do ponczu owocowego. Mlecznych koktajli, grzanego piwa, sorbetów, sufletów. Naleśników, do ciast, puddingów, herbatników. Z owoców cytrusowych przygotowuje się również sałatki owocowe.