Owoce zawierają bardzo wiele cennych składników odżywczych - z reguły występują w nich witaminy z grupy C i B i prowitaminy A. Znajdziemy w nim także łatwo przyswajalne minerały, błonnik, związki pektynowe. Wiele owoców ma właściwości lecznicze.
Owoce ze względu na budowę można podzielić na 5 grup:
- jagodowe, np. truskawka, porzeczka, malina czy agrest
- egzotyczne np. pomarańcze, karambola, figa, ananas czy banan
- pestkowe np. morela, śliwka, wiśnia czy brzoskwinia
- ziarnkowe np. pigwa, jabłko czy gruszka
- bakalie np. orzechy, migdały rodzynki
Owoce powinno się kupować z pewnych i sprawdzonych źródeł, nieuszkodzone i bez obcych zapachów. Używając owoców w kuchni musimy poświęcić im odrobinę czasu przed spożyciem. Należy je najpierw przesortować i oddzielić sztuki uszkodzone i nadpsute. Następnie dokładnie umyć, ponieważ bardzo dużo owoców jest spryskiwanych substancjami chemicznymi, celem przedłużenia ich świeżości i nadania ładnego wyglądu.
Owoce powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach, na pewno nie w reklamówkach. Z owoców można zrobić przetwory takie jak: mrożonki, kompoty, susze, galaretki, soki, powidła , dżemy czy marmolady.
Wszystkie owoce jakie nas otaczają , kuszą aby je kupić - jeśli nie wyglądem, to smakiem. Sama bardzo często z ciekawości sięgam po nie na sklepowych półkach i eksperymentuję z nimi w kuchni.
Korzystajcie z dobrodziejstw natury i spożywajcie dużo cennych darów natury jakimi są owoce.