Egzotyczne owoce - jak je jeść

papaja, liczi, passiflora, mango, ananas, karambola, limona - ezotyczne owoce jak je jeść i skąd pochodzą

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Egzotyczne owoce - jak je jeść
PAPAJA: Pochodzi z tropików Ameryki Południowej. Papaja kształtem przypomina gruszkę. Na przyjęciach podaje się papaję obraną i pokrajaną w plasterki lub kostkę. Jako dodatek do wędlin, mięs, wędzonych ryb, zapiekanego pstrąga lub dorsza. Sałatek owocowych, sorbetów i lodów. LICZI: Liczi są sprowadzane z Dalekiego Wschodu. Liczi to owoce wielkości małych moreli z dużą pestką, podobne w smaku do winogron. Wyglądają bardzo dekoracyjnie. Liczi, kwaskowate i orzeźwiające, znakomicie smakują po pikantnych potrawach. Skórka owocu łatwo pęka, dlatego można ją ściągnąć ręką. PASSIFLORA: Tropikalny owoc bogaty w witaminę C i błonnik. Żółtozielona skórka ukrywa słodki miąższ z małymi pestkami. Pomarszczona skórka to znaczy, że owoc w pełni jest dojrzały. Z przekrojonych na pół owoców wyjada się miąższ wraz z pestkami. MANGO: Mango bywa duże i ma kształt jaja, albo małe i krągłe. Skóra owocu przylega do miąższu, dlatego trzeba je rozdzielić. Wbijamy widelec w szypułkę, sięgając pestki i nożem podważamy skórkę. Potem owoc kroimy na pół i usuwamy pestkę. Gościom serwuje sie mango pokrojone w plastry, które zjadamy widelcem. ANANAS: Ananasa pozbawia się warkocza, a potem skóry, stawia na sztorc i tnie do dołu. Trzeba też usunąć oczka. Podaje sie go w plastrach. KARAMBOLA: Karambola pochodzi z Azji. Powinna być podawana w plasterkach w kształcie gwiazdy, które zjadamy nożem i  widelcem razem ze skórką. Owoc ma smak gruszkowo-jabłkowo-pomarańczowy. LIMONA: Limona jest zielona, bardziej aromatyczna niż cytryna i nie tuczy. Wzbogaca smak potraw i drinków. Limony są często używane w kuchni tajskiej do mięs, ryb i innych potraw. Są świetnym dodatkiem do marynat, gdyż zarówno zmiękczają jak i nasycają aromatem mięso.