Owoce morza z makaronem ryżowym
składniki na 4 porcje:
- 30 dag cienkiego makaronu ryżowego
- 10 dag krewetek koktajlowych bez zalewy
- 10 dag małży bez zalewy
- 10 dag ośmiornic bez zalewy
- marchewka
- czerwona cebula
- 8 ugotowanych zielonych szparagów
- 8 strąków ugotowanego słodkiego groszku
- garść kiełków sojowych
- łyżka prażonych ziaren sezamu
- pokrojona w ćwiartki limonka
Składniki na sos:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżeczka tartego świeżego imbiru
- mała posiekana czuszka
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sok z cytryny
- pęczek dymki posiekanej ze szczypiorem
- 10 listków świeżej mięty
- sól
- pieprz czarny mielony
- cukier
- ocet winny do smaku
1. Przygotowanie warzyw i sosu
Marchew obierz, pokrój w paseczki. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
2. Połączenie składników
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź, przełóż do dużej misy, a następnie dodaj pozostałe składniki sałatki.
3. Polanie sosem, podawanie
Całość zalej sosem i wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę posyp prażonymi ziarnami sezamu i podawaj z ćwiartkami limonki.
Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.
Więcej sezamu!
W starożytnym Babilonie zwano go przyprawą bogów i niezwykle ceniono. Dziś największymi producentami sezamu są Chiny i Indie. Właśnie na Dalekim Wschodzie spożywa się go najwięcej, nie tylko w postaci nasion, lecz także wyciskanego z nich niezwykle aromatycznego oleju, idealnego do sałatek. Używajmy go częściej, nie tylko z racji jego niezwykłego smaku, ale też właściwości leczniczych – sezam zawiera bowiem substancje, które spowalniają starzenie się komórek organizmu. Oto 2 proste pomysły na sezam, na słono i słodko. Smacznego!
Gomasio, czyli sól sezamowa – zdrowa przyprawa do kanapek, sałatek, ziemniaków. Z powodzeniem zastępuje zwykłą sól: 10 łyżeczek ziaren sezamu upraż na suchej patelni, dodaj do niej łyżeczkę soli gruboziarnistej. Praż razem kilka minut, po czym rozgnieć na proszek w moździerzu lub w malakserze. Przechowuj w lodówce, aby gomasio nie zjełczało.
Domowe sezamki: 20 dag ziaren sezamu wsyp na suchą patelnię, upraż. W rondlu z grubym dnem roztop na ogniu 20 dag brązowego cukru z łyżką wody, uważając, aby się nie spalił. Rumiany cukier zdejmij z ognia, wymieszaj z łyżką miodu. Mieszając, wsyp sezam, dokładnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na papierze do pieczenia, przykryj drugim arkuszem papieru, cienko rozwałkuj. Zdejmij papier i pokrój masę na kawałki.
Tekst: Robert Grotkowski. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
zozolek
kołczu
zozolek napisał(a):