Owsianka a la creme brule Moniki Mrozowskiej

Aktorka i autorka książek kucharskich uważa, że warto czasem poeksperymentować w kuchni, nawet z owsianką.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Owsianka a la creme brule Moniki Mrozowskiej
fot. ONS

Przepis pochodzi z książki  „Przemytnicy na wakacjach”, w której autorka często odważa się na kulinarne eksperymenty. W tym ciekawy przepis na owsiankę a la creme brule, czyli klasyczny francuski deser na zupełnie inny sposób.

Składniki:
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- pół laski wanilii
- łyżka cukru trzcinowego

Do dekoracji:
- mleko kokosowe
- kardamon w proszku

Sposób wykonania:
1. Płatki zmiel w młynku do kawy. Przesyp do garnka, dodaj wodę, mleko kokosowe i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Gotuj przez około 7 minut, potem wyjmij laskę wanilii, wyskrob z niej nasionka i dodaj je razem z cukrem do owsianki. Gotuj jeszcze chwilę, po czym przełóż do wysmarowanych masłem i posypanych cukrem foremek. Wstaw do lodówki na godzinę.

2. Przed podaniem owsiankę włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Serwuj polane mlekiem kokosowym i posypane kardamonem.

Przepisy z gotujmy.pl na klasyczne creme brulee znajdziecie tutaj >>>

Źródło: Party