Polacy kupują przede wszystkim tanie ryby z Afryki i Azji – tilapie i pangi, wybór tych ryb jest dyktowany ich ceną, warto jednak wziąć również pod uwagę wartości odżywcze określonych gatunków!
Wiele się mówi o tym, że Polacy powinni jeść więcej ryb, jednak nie każdy gatunek zawiera tyle samo wartości odżywczych. Bardzo ważne dla naszej diety kwasy omega-3 są praktycznie nieobecne w mięsie pangi, kiedy tymczasem nasz krajowy pstrąg zawiera ich prawie 2 procent.
Badania Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują także, na co trzeba zwracać uwagę przy zakupie ryb – kupując produkty rybne przetworzone, powinniśmy przede wszystkim patrzeć na skład i terminy przydatności do spożycia, natomiast przy rybach świeżych - na wygląd, zapach oraz źródło pochodzenia.
Wiele się mówi o tym, że Polacy powinni jeść więcej ryb, jednak nie każdy gatunek zawiera tyle samo wartości odżywczych. Bardzo ważne dla naszej diety kwasy omega-3 są praktycznie nieobecne w mięsie pangi, kiedy tymczasem nasz krajowy pstrąg zawiera ich prawie 2 procent.
Badania Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują także, na co trzeba zwracać uwagę przy zakupie ryb – kupując produkty rybne przetworzone, powinniśmy przede wszystkim patrzeć na skład i terminy przydatności do spożycia, natomiast przy rybach świeżych - na wygląd, zapach oraz źródło pochodzenia.
KrewkaKrystyna