Zupa krem z białych warzyw ze szparagami i oliwą

Szef Kuchni WygodnaDieta.pl Mariusz Tyszka poleca

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zupa krem z białych warzyw ze szparagami i oliwą
Zupa krem z białych warzyw ze szparagami i oliwą truflową

Składniki: 
  • Oliwa z oliwek 5ml
  • Szparagi białe 200 g
  • Pietruszka 130 g
  • Seler 90 g
  • Por 140 g
  • Cebula 30 g
  • Czosnek 10 g
  • Ziemniaki 200 g
  • Śmietanka słodka 18% 80 ml
  • Skrzydełka z kurczaka 150 g
Przygotowanie:
  1. Do około 500 ml gotującej wody włóż umyte i oczyszczone skrzydełka, gotuj na wolnym ogniu około 1h.
  2. W drugim garnku zeszklij posiekaną cebulę, białe części pora i czosnek, dodaj obraną rozdrobnioną pietruszkę, ziemniaki i selera. Zalej bulionem.
  3. Ze szparagów odetnij twarde końcówki, obierz je zaczynając od główki i pokrój na mniejsze części. Dodaj do warzyw i gotuj wszystko, aż będzie miękkie.
  4. Zdejmij z ognia, zblenduj lub przetrzyj przez sito. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą pieprzu cayenne, dodaj słodką śmietankę 18%.
  5. Zupę podawaj polaną oliwą truflową z czosnkowymi grzankami.

„Przepis przygotowany i sprawdzony przez WygodnaDieta.pl

WygodnaDieta.pl – catering dietetyczny w Warszawie i okolicach.

www.wygodnadieta.pl
Tel. 22 730 00 69”