Zupa krem z białych warzyw ze szparagami i oliwą truflową
Składniki:
„Przepis przygotowany i sprawdzony przez WygodnaDieta.pl
WygodnaDieta.pl – catering dietetyczny w Warszawie i okolicach.
www.wygodnadieta.pl
Tel. 22 730 00 69”
Składniki:
- Oliwa z oliwek 5ml
- Szparagi białe 200 g
- Pietruszka 130 g
- Seler 90 g
- Por 140 g
- Cebula 30 g
- Czosnek 10 g
- Ziemniaki 200 g
- Śmietanka słodka 18% 80 ml
- Skrzydełka z kurczaka 150 g
- Do około 500 ml gotującej wody włóż umyte i oczyszczone skrzydełka, gotuj na wolnym ogniu około 1h.
- W drugim garnku zeszklij posiekaną cebulę, białe części pora i czosnek, dodaj obraną rozdrobnioną pietruszkę, ziemniaki i selera. Zalej bulionem.
- Ze szparagów odetnij twarde końcówki, obierz je zaczynając od główki i pokrój na mniejsze części. Dodaj do warzyw i gotuj wszystko, aż będzie miękkie.
- Zdejmij z ognia, zblenduj lub przetrzyj przez sito. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą pieprzu cayenne, dodaj słodką śmietankę 18%.
- Zupę podawaj polaną oliwą truflową z czosnkowymi grzankami.
„Przepis przygotowany i sprawdzony przez WygodnaDieta.pl
WygodnaDieta.pl – catering dietetyczny w Warszawie i okolicach.
www.wygodnadieta.pl
Tel. 22 730 00 69”