Zupa krem z białych warzyw z szpargami i oliwą

Szef Kuchni WygodnaDieta.pl Mariusz Tyszka poleca

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zupa krem z białych warzyw z szpargami i oliwą
Zupa krem z białych warzyw z szpargami i oliwą truflową

Oliwa z oliwek 5ml
Szparagi białe 200 g
Pietruszka 130 g
Seler 90g
Por 140g
Cebula 30g
Czosnek 10g
Ziemniaki 200g
Śmietanka słodka 18% 80 ml
Skrzydełka z kurczaka 150g

Do około 500ml gotującej wody włóż umyte i oczyszczone skrzydełka, gotuj na wolnym ogniu około 1h.
W drugim garnku zeszklić posiekaną cebulę, białe części pora i czosnek, dodać obraną rozdrobnioną pietruszkę, ziemniaki i selera. Zalać bulionem.
Ze szparagów odciąć twarde końcówki, obrać je zaczynając od główki i pokroić na mniejsze części. Dodać do warzyw i ugotować wszystko, aż będzie miękkie.
Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i szczyptą Cayenne, dodać słodką śmietankę 18%.
Zupę podawać polaną oliwą truflową z czosnkowymi grzankami.


„Przepis przygotowany i sprawdzony przez WygodnaDieta.pl

WygodnaDieta.pl – catering dietetyczny w Warszawie i okolicach.

www.wygodnadieta.pl
Tel. 22 226 91 02
Tel. 22 730 00 69”