Papryczka to skandalistka. Lubi gdy się o niej mówi i gdy się ją podziwia. Od lat jest na językach całego świata. Nic w tym dziwnego. Nie każde warzywo może poszczycić się tak szeroką paletą barw, kształtów, osobliwości. Papryczka może zachwycać głęboką czerwienią, pobudzać zmysły smaku krągłymi kształtami oraz szokować smakiem. Znając swoją wartość pozostaje jednak wierna sprawdzonym recepturom i przepisom i harmonijnie łączy się tylko z produktami najwyższej jakości.
Papryka na kartach historii
Historia papryki jest długa i bogata w przygody. Wystarczy tylko wspomnieć, że do Europy zawitała u boku Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z nowego kontynentu obok innych cennych przyrodniczych trofeów takich jak : pomidory, ziemniaki czy kukurydza. Początkowo jej walory smakowe podziwiano głównie w Hiszpanii, szybko jednak wieść o jej kulinarnych właściwościach docierała do odległych terenów, co spowodowało, że na statkach kupców
i żeglarzy rozprzestrzeniła się w całej Europie. Nie od razu jednak znalazła się na stołach arystokracji. Początkowo była znana głównie w kuchni wiejskiej. Swoją popularność zawdzięcza głównie wojnom napoleońskim. Od tamtej pory zaczęła święcić triumfy wśród szlachty i arystokracji.Dziś nikt z nas nie wyobraża już sobie jej braku w codziennej kuchni. Dzięki różnorodności odmian przekładających się na jej smak, wygląd i aromat znajduje zastosowanie zarówno w postaci przypraw, jak i składników kulinarnych niezwykłych potraw z całego świata. Najbardziej popularna jest na Węgrzech. Istnieje nawet powiedzenie, iż węgierska gospodyni, przygotowując posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co jeszcze do niej użyć.
Papryczka na polskim stole
Mniejsze lecz równie imponujące zastosowanie ma papryczka również w naszym kraju, do którego przywędrowała właśnie z Węgier. Tutaj karierę zrobiła głównie jej słodka odmiana, która namiętnie jest wykorzystywana zarówno do przygotowywania przystawek, dań obiadowych czy wytrawnych kolacji. Nawet najnudniejsze kanapki wydadzą się apetyczne i zdrowe, kiedy przyozdobimy je tym pięknym warzywem i nawet najbardziej mdły gulasz zyska na smaku po jej dodaniu. Nie sposób również wyobrazić sobie wiosennej sałatki warzywnej, w której brakowałoby tej królowej smaku i aromatu. Delektując się smakiem papryczki warto również pamiętać, iż nie do przecenienia jest pozytywny wpływ jaki ma na nasze zdrowie. Miłośnicy tego niesamowitego warzywa mogą czerpać z niego bogactwo witamin i soli mineralnych. Przede wszystkim jest to źródło witaminy C, której zawiera kilkakrotnie więcej niż cytryna. Co ważne witamina ta nie ulega zniszczeniu podczas procesów kulinarnych, którym poddawana jest papryczka, jest więc ona tak samo cenna
w przetworach, jak i świeżych sałatkach, czy pasztetach, np. Kremowym pasztecie z drobiu z papryką firmy DROP SA.
Papryka na kartach historii
Historia papryki jest długa i bogata w przygody. Wystarczy tylko wspomnieć, że do Europy zawitała u boku Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z nowego kontynentu obok innych cennych przyrodniczych trofeów takich jak : pomidory, ziemniaki czy kukurydza. Początkowo jej walory smakowe podziwiano głównie w Hiszpanii, szybko jednak wieść o jej kulinarnych właściwościach docierała do odległych terenów, co spowodowało, że na statkach kupców
i żeglarzy rozprzestrzeniła się w całej Europie. Nie od razu jednak znalazła się na stołach arystokracji. Początkowo była znana głównie w kuchni wiejskiej. Swoją popularność zawdzięcza głównie wojnom napoleońskim. Od tamtej pory zaczęła święcić triumfy wśród szlachty i arystokracji.Dziś nikt z nas nie wyobraża już sobie jej braku w codziennej kuchni. Dzięki różnorodności odmian przekładających się na jej smak, wygląd i aromat znajduje zastosowanie zarówno w postaci przypraw, jak i składników kulinarnych niezwykłych potraw z całego świata. Najbardziej popularna jest na Węgrzech. Istnieje nawet powiedzenie, iż węgierska gospodyni, przygotowując posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co jeszcze do niej użyć.
Papryczka na polskim stole
Mniejsze lecz równie imponujące zastosowanie ma papryczka również w naszym kraju, do którego przywędrowała właśnie z Węgier. Tutaj karierę zrobiła głównie jej słodka odmiana, która namiętnie jest wykorzystywana zarówno do przygotowywania przystawek, dań obiadowych czy wytrawnych kolacji. Nawet najnudniejsze kanapki wydadzą się apetyczne i zdrowe, kiedy przyozdobimy je tym pięknym warzywem i nawet najbardziej mdły gulasz zyska na smaku po jej dodaniu. Nie sposób również wyobrazić sobie wiosennej sałatki warzywnej, w której brakowałoby tej królowej smaku i aromatu. Delektując się smakiem papryczki warto również pamiętać, iż nie do przecenienia jest pozytywny wpływ jaki ma na nasze zdrowie. Miłośnicy tego niesamowitego warzywa mogą czerpać z niego bogactwo witamin i soli mineralnych. Przede wszystkim jest to źródło witaminy C, której zawiera kilkakrotnie więcej niż cytryna. Co ważne witamina ta nie ulega zniszczeniu podczas procesów kulinarnych, którym poddawana jest papryczka, jest więc ona tak samo cenna
w przetworach, jak i świeżych sałatkach, czy pasztetach, np. Kremowym pasztecie z drobiu z papryką firmy DROP SA.