Karkówka to chętnie przyrządzane przez nas mięso. Dobrze przyrządzona jest pyszna i soczysta. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smakuje świetnie, a do tego jest prosta w przygotowaniu. Zaserwowana na codzienny obiad w towarzystwie ziemniaczków i surówki zapewni rodzinie sycący posiłek. Upieczona w całości podana z kluskami śląskimi, zasmażaną czerwoną kapustą i sosem będzie eleganckim daniem, którym zaskoczymy naszych gości.
Jak przyrządzić karkówkę?
Kotlety z karkówki
Składniki:
Zrazy z karkówki
Składniki:
Jak przyrządzić karkówkę?
Kotlety z karkówki
Składniki:
- 500 g karkówki
- 4 łyżki majeranku
- 1 małą główka czosnku
- sól
- czarny pieprz
- olej do smażenia i marynowania
- Mięso kroimy w plastry, lekko je rozbijamy z obu stron.
- Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.
- Każdy kawałek karkówki solimy, nacieramy czosnkiem i posypujemy majerankiem.
- Układamy w misce i dodajemy około 100 ml oleju.
- Mięso przykrywamy folią i marynujemy około 1 godziny.
- Rozgrzewamy patelnię, kotlety smażymy partiami po kilka minut na każdej stronie
- Składniki:
- 1 i ½ kg karkówki wieprzowej
- 150 g pieczarek
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- Suszone borowiki
- 1 śmietana
- Olej
- Sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, majeranek
- Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem, majerankiem i musztardą.
- Suszone borowiki miksujemy i obsypujemy nimi karkówkę.
- Pozostawiamy mięso w lodówce, na co najmniej jeden dzień.
- Mięso następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 100 minut.
- W połowie pieczenia dodajemy do mięsa dwie szklanki wody i dokładamy podsmażone na patelni pieczarki.
- Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego wymieszanego ze śmietaną i doprawiamy do smaku.
- Całość doprowadzamy do wrzenia.
Zrazy z karkówki
Składniki:
- 6 plastrów karkówki
- 200 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 ogórki kiszone
- 1 papryka
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól i pieprz
- Duże plastry mięsa nacieramy roztartym z solą czosnkiem i pieprzem.
- Do mięsa mielonego dodajemy bułkę, 1/4 pokrojonej drobno cebuli, 2-3 łyżki wody i jajko.
- Doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Ogórki i paprykę kroimy w paski.
- Na plastrach karkówki kładziemy masę mięsną, ogórki i paprykę, zawijamy i spinamy wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki.
- Dodajemy resztę pokrojonej cebuli.
- Zalewamy wodą i dusimy do miękkości i doprawiamy do smaku.