Pasteryzacja - najlepszy sposób utrwalenia przetworów

  • 4

Pasteryzacja jest jedną z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pasteryzacja - najlepszy sposób utrwalenia przetworów
fot. Fotolia

Nazwa pasteryzacja pochodzi od nazwiska francuskiego chemika Ludwika Pasteuera, który zapoczątkował tę metodę utrwalania przetworów.

Wyróżniamy dwa najbardziej znane rodzaje pasteryzacji przetworów – "sucha" i "mokra" oraz mniej znany sposób "półpasteryzacja". Pasteryzacja zabezpiecza zawartość słoika przed kontaktem z powietrzem z zewnątrz, usuwa wszelkie drobnoustroje, które mogły dostać się do naszych domowych przetworów, w trakcie ich przygotowania lub nakładania do słoików.

Pasteryzacja przetworów „na sucho” w piekarniku

1. Napełnione domowymi przetworami słoiki ustaw na blasze i wstaw do zimnego piekarnika.

2. Piekarnik ustaw na grzanie góra i dół na temperaturę 130° C i pasteryzuj słoiki około 60 minut od momentu, kiedy piekarnik nagrzeje się do żądanej temperatury.

3. Po około 60 minutach wyjmij kolejno słoiki i dociśnij wieczka.

4. Pamiętaj o tym, aby uniknąć poparzeń! W trakcie wyjmowania słoików z piekarnika używaj kuchennych rękawic.

5. Słoiki z domowymi przetworami przechowuj w zimnym i zaciemnionym miejscu np. w piwnicy lub spiżarni.


Zdjęcie: Fotolia

Pasteryzacja przetworów "na mokro" w garnku

1. Włóż swoje domowe przetwory w wyparzone i umyte słoiki i szczelnie zamknij.

2. Dno dużego ( co najmniej 10 litrowego) garnka wyłóż ściereczką i ustaw słoiki denkiem do góry. Między słoikami powinno pozostać około  2 cm wolnego miejsca.

3. Do garnka wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Woda powinna mieć taką samą temperaturę jak nasze słoiki z powidłami.

4. Zakryj pokrywką garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 do 30 minut lub tyle ile zaleca Twój przepis.

5. Na koniec wyjmij ostrożnie słoiki, dokręć zakrętki i ustaw je do góry dnem do ostygnięcia.


Zdjęcie: Fotolia

Półpasteryzacja domowych przetworów

Wiele osób, które nie chcą przeznaczać zbyt dużo godzin na pasteryzację "na sucho" lub "mokro" wybiera sposób „półpasteryzacji”. Jest to najszybszy, jednaj nieco mniej skuteczny sposób utrwalania przetworów.

Do wyparzonych słoików nakładamy wrzące przetwory prosto z garnka i od raz mocno je zamykamy. Słoiki ustawiamy odwrócone do góry dnem i pozwalamy im ostygnąć.

Ponieważ niekiedy zdarza się niedokręcony dokładnie lub niewystarczająco czysty słoik, metoda ta bywa zawodna. Słoik może pęknąć lub nasze przetwory mogą się zepsuć.

A Wy jaki sposób pasteryzacji swoich domowych przetworów wybieracie? Jaki jest najlepszy sposób według Was? Jesteśmy ciekawi Waszych opinii!

Sprawdźcie jak przechowywać domowe przetwory >>>