Najpopularniejsze przetwory domowe
Konserwowe ogórki oraz marynowana papryka wiodą tutaj niekwestionowany prym. Przygotowane na wiele sposobów (np. z chilli) potrafią wybawić z opresji nie jedną panią domu podczas wizyty nieoczekiwanych gości. Bardzo popularne są także surówki szwedzkie oraz grzybki. Tak pasteryzowane warzywa w odpowiednich warunkach mogą postać nawet do 12 miesięcy. Musimy pamiętać tylko by trzymać je w zacienionym miejscu w temperaturze do 10 stopni.
Słodka wersja domowych przetworów wygląda równie zachęcająco. Do wyboru mamy kompoty z sezonowych owoców, dżemy o różnym stopniu przetarcia, powidła oraz soki naturalne. Budyń z takim syropem to prawdziwy rarytas, a kanapki z świeżym dżemem truskawkowym to najlepsza opcja na śniadanie dla wybrednych milusińskich.
Moda na przetwory
Wekowanie idealnie wpisuje się w nurt slow food oraz ekologicznego dobierania produktów. Tradycja naszych babć zostaje podtrzymana, a my dodatkowo zyskujemy naturalne artykuły, bez konserwantów i sztucznych barwników.
Jednorazowe podejście do przygotowania słoików może zagwarantować nam zapas pysznych weków na 12 miesięcy. To sporo oszczędność finansowa dla domowego budżetu. Nie jedna gospodyni ucieszy się także z takiego wyszukanego prezentu. Oryginalna receptura na ulubione kiszonki albo słodki przysmak do naleśników to tylko pomysł na kulinarny podarunek. Sukces murowany!
Smak i zdrowy posiłek to wartość dodana, o której nie można zapominać.
Czy warto robić weki?
Obserwując modowe trendy często łapiemy się na tym, że mówimy "to już było". Jak to dobrze, że kulinaria rządzą się swoimi prawami i na samą myśl o domowych sokach, dżemach czy wekach warzywnych aż nam ślinka cieknie.
Jakie są Wasze ulubione przetwory? Już szykujecie słoiki na tegoroczną partie?
Zobacz też: Ciekawe przepisy na przetwory >>>
Konserwowe ogórki oraz marynowana papryka wiodą tutaj niekwestionowany prym. Przygotowane na wiele sposobów (np. z chilli) potrafią wybawić z opresji nie jedną panią domu podczas wizyty nieoczekiwanych gości. Bardzo popularne są także surówki szwedzkie oraz grzybki. Tak pasteryzowane warzywa w odpowiednich warunkach mogą postać nawet do 12 miesięcy. Musimy pamiętać tylko by trzymać je w zacienionym miejscu w temperaturze do 10 stopni.
Słodka wersja domowych przetworów wygląda równie zachęcająco. Do wyboru mamy kompoty z sezonowych owoców, dżemy o różnym stopniu przetarcia, powidła oraz soki naturalne. Budyń z takim syropem to prawdziwy rarytas, a kanapki z świeżym dżemem truskawkowym to najlepsza opcja na śniadanie dla wybrednych milusińskich.
Moda na przetwory
Wekowanie idealnie wpisuje się w nurt slow food oraz ekologicznego dobierania produktów. Tradycja naszych babć zostaje podtrzymana, a my dodatkowo zyskujemy naturalne artykuły, bez konserwantów i sztucznych barwników.
Jednorazowe podejście do przygotowania słoików może zagwarantować nam zapas pysznych weków na 12 miesięcy. To sporo oszczędność finansowa dla domowego budżetu. Nie jedna gospodyni ucieszy się także z takiego wyszukanego prezentu. Oryginalna receptura na ulubione kiszonki albo słodki przysmak do naleśników to tylko pomysł na kulinarny podarunek. Sukces murowany!
Smak i zdrowy posiłek to wartość dodana, o której nie można zapominać.
Czy warto robić weki?
Obserwując modowe trendy często łapiemy się na tym, że mówimy "to już było". Jak to dobrze, że kulinaria rządzą się swoimi prawami i na samą myśl o domowych sokach, dżemach czy wekach warzywnych aż nam ślinka cieknie.
Jakie są Wasze ulubione przetwory? Już szykujecie słoiki na tegoroczną partie?
Zobacz też: Ciekawe przepisy na przetwory >>>
weronikaS
Nina W.
ja chyba też robię najwięcej owoców - co jak co, ale taki domowy kompot wymiata!
karola25