Przetwory i weki - czy warto je robić?

  • 3

Kto z Was pamięta babcine, domowe przetwory, wekowane surówki, marynowane grzybki albo słodkie, wieloowocowe dżemy? Jeżeli jesteście takimi wielkimi fanami słoików jak my, to zapraszamy na dzisiejszy wpis.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Przetwory i weki - czy warto je robić?
fot. Fotolia
Najpopularniejsze przetwory domowe

Konserwowe ogórki oraz marynowana papryka wiodą tutaj niekwestionowany prym. Przygotowane na wiele sposobów  (np. z chilli) potrafią wybawić z opresji nie jedną panią domu podczas wizyty nieoczekiwanych gości. Bardzo popularne są także surówki szwedzkie oraz grzybki. Tak pasteryzowane warzywa w odpowiednich warunkach mogą postać nawet do 12 miesięcy. Musimy pamiętać tylko by trzymać je w zacienionym miejscu w temperaturze do 10 stopni.

Słodka wersja domowych przetworów wygląda równie zachęcająco. Do wyboru mamy kompoty z sezonowych owoców, dżemy o różnym stopniu przetarcia, powidła oraz soki naturalne. Budyń z takim syropem to prawdziwy rarytas, a kanapki z świeżym dżemem truskawkowym to najlepsza  opcja na śniadanie dla wybrednych milusińskich.

Moda na przetwory

Wekowanie idealnie wpisuje się w nurt slow food oraz ekologicznego dobierania produktów. Tradycja naszych babć zostaje podtrzymana, a my dodatkowo zyskujemy naturalne artykuły, bez konserwantów i sztucznych barwników.

Jednorazowe podejście do przygotowania słoików może zagwarantować nam zapas pysznych weków na 12 miesięcy. To sporo oszczędność finansowa dla domowego budżetu. Nie jedna gospodyni ucieszy się także z takiego wyszukanego prezentu. Oryginalna receptura na ulubione kiszonki albo słodki przysmak do naleśników to tylko pomysł na kulinarny podarunek. Sukces murowany!
Smak i zdrowy posiłek to wartość dodana, o której nie można zapominać.

Czy warto robić weki?

Obserwując modowe trendy często łapiemy się na tym, że mówimy "to już było". Jak to dobrze, że kulinaria rządzą się swoimi prawami i na samą myśl o domowych sokach, dżemach czy wekach warzywnych aż nam ślinka cieknie.

Jakie są Wasze ulubione przetwory? Już szykujecie słoiki na tegoroczną partie?

Zobacz też: Ciekawe przepisy na przetwory >>>