Patelnia do zadań specjalnych. Na co zwrócić szczególną uwagę?

  • 1

Kiedy widzisz patelnię od razu myślisz o smażeniu. To na niej zwykle przygotowywane są kotlety schabowe na tradycyjny polski obiad.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Patelnia do zadań specjalnych. Na co zwrócić szczególną uwagę?
fot. Materiały prasowe
Pomimo zakorzenionych zwyczajów przygotowywania potraw, przypiekanie na patelni, zyskało miano najbardziej niezdrowego sposobu obróbki żywności. Pierwszym, najczęściej pojawiającym się zarzutem przeciwko smażeniu jest konieczność użycia dodatkowego tłuszczu.

Drugim powodem jest strata znacznej części wartości odżywczych smażonych produktów. Należy pamiętać, że większość z nas sięga po tak przyrządzone dania gównie ze względu na smak. Każdy zna sposób, aby obejść oba wymienione problemy. Najprostszym i najbardziej niezawodnym jest wymiana patelni, na taką “wysokiej jakości”. Pozostaje jednak pytanie: co to oznacza?

Istnieje wiele rodzajów opisywanego naczynia. To co je odróżnia to materiał, z którego zostały wykonane. Bardzo złą sławą okryły się te wykonane z teflonu. Stało się tak ponieważ, kiedy podgrzejemy ją do temperatury większej niż dozwolona przez producenta lub co gorsza powłoka zostanie uszkodzona, wówczas zaczynają się z niej wydzielać szkodliwe dla zdrowia związki. Dlatego też wiele osób kochających soczystego steka poszukuje alternatywy, aby przy dbaniu o zdrowie nie zrezygnować ze wspaniałego smaku.

Obecnie najlepszym wariantem są patelnie, których tytanowa powłoka została wzmocniona drobinami kamieni szlachetnych takich jak szafir oraz diament. Produkt wykonany z tego materiału jest niezwykle wytrzymały, zarówno jeżeli chodzi o uszkodzenia mechaniczne jak i w kwestii możliwego przegrzania.

Dodatkowo taka patelnia nie pozbawia żadnych wartości odżywczych. Możemy na niej przyrządzać potrawy bez dodawania tłuszczu. Dzięki temu każdy może rozkoszować się naturalnymi smakami. Najważniejszym jednak atutem takiej powłoki jest ich całkowita obojętność dla Naszego organizmu. Tytan uważany jest za najbezpieczniejszy dla zdrowia materiał.

Smażone warzywa
Materiały prasowe

Będąc świadomym tych wszystkich informacji, każdy z nas zaczął poszukiwanie naczynia idealnego. Na pewno w swojej podróży po wielu ofertach natrafiłeś na tytanowe naczynia firmy WOLL. To bardzo ciekawe produkty. Charakteryzują się dobrym przewodnictwem ciepła. Powodem tak dobrego rozprowadzania temperatury jest metoda wytwarzania opracowana w Niemczech.

Każda patelnia czy garnek są ręcznie odlewane w formie i tworzą jednolity odlew. Dzięki temu temperatura w każdym miejscu patelni jest identyczna co wpływa na równomierne smażenie i pozwala na redukcję zużycia energii nawet o 40%. Wówczas również odkryjemy, że dobre naczynie kuchenne tego typu może zastąpić tradycyjne garnki, a nawet piekarnik.

Ważnym atutem tych naczyń jest również to, że można je używać na różnych powierzchniach grzewczych. Niezależnie od tego czy dysponujemy kuchenką gazową, elektryczną czy ceramiczną patelnia WOLL równie dobrze spełni swoje zadanie. Oprócz tego bez strachu możemy ją włożyć do piekarnika, ponieważ producent opisywanych produktów gwarantuje ich wytrzymałość do 250C. Dotyczy to również szklanych pokrywek wykonanych ze szła hartowanego.

Dodatkową zaletą wspomnianych produktów firmy WOLL jest to, że posiadają zdejmowane rączki dla linii WOLL Diamond Lite. Dzięki temu można zaoszczędzić wiele miejsca w kuchni oraz bez problemu włożyć patelnię do lodówki, piekarnika czy zmywarki.

Wystarczy tak niewielka zmiana naczynia, aby odkryć zupełnie nowy wymiar gotowania. Przyrządzenie innowacyjnych potraw, w dodatku bez użycia dodatkowego tłuszczu? Jak widać doczekaliśmy się czasu, kiedy jest to możliwe.

Patelnia Woll
Materiały prasowe

Specjalnie dla czytelników gotujmy.pl sklep eGustus - jedyny dystrybutor naczyń firmy WOLL – przygotował specjalny kod rabatowy na wszystkie patelnie. Dzięki niemu, będziecie mogli kupić wymarzoną patelnię nawet o 5% taniej! Wystarczy, że w koszyku zakupowym wpiszecie Gotujmy.pl!