Naleśniki należy smażyć na patelni z grubym dnem, która się równomiernie rozgrzewa, a także długo utrzymuje ciepło. Dno patelni powinno być płaskie, dzięki czemu naleśniki na całej powierzchni będą miały tę samą grubość.
Powinniśmy wybrać odpowiednio dużą patelnię, pamiętając, że naleśniki w trakcie smażenia kurczą się i ich średnica jest zawsze mniejsza niż średnica patelni.Przed usmażeniem pierwszego patelnię trzeba mocno rozgrzać i posmarować tłuszczem. Warstwa tłuszczu powinna być jednak możliwie najcieńsza. Ciasto wlewamy na gorącą patelnię i przechylamy ją na wszystkie strony, żeby całe dno zostało pokryte cienką warstwą ciasta. Jeżeli wlaliśmy za mało ciasta, to możemy je jeszcze dolać w miejsca, gdzie go brakuje.
Gdy górna powierzchnia naleśnika stanie się sucha, wkładamy łopatkę pod naleśnik,odwracamy go na drugą stronę i dosmażamy ją. Jeżeli naleśnik jest bardzo cienki,to możemy go nie przewracać, smażyć tylko z jednej strony i zsunąć na talerz. Usmażony naleśnik zsuwamy na talerz odwrócony do góry dnem. Przed wlaniem następnej porcji ciasta nacieramy patelnię tłuszczem, usuwając przy okazji przypalone okruchy.
Powinniśmy wybrać odpowiednio dużą patelnię, pamiętając, że naleśniki w trakcie smażenia kurczą się i ich średnica jest zawsze mniejsza niż średnica patelni.Przed usmażeniem pierwszego patelnię trzeba mocno rozgrzać i posmarować tłuszczem. Warstwa tłuszczu powinna być jednak możliwie najcieńsza. Ciasto wlewamy na gorącą patelnię i przechylamy ją na wszystkie strony, żeby całe dno zostało pokryte cienką warstwą ciasta. Jeżeli wlaliśmy za mało ciasta, to możemy je jeszcze dolać w miejsca, gdzie go brakuje.
Gdy górna powierzchnia naleśnika stanie się sucha, wkładamy łopatkę pod naleśnik,odwracamy go na drugą stronę i dosmażamy ją. Jeżeli naleśnik jest bardzo cienki,to możemy go nie przewracać, smażyć tylko z jednej strony i zsunąć na talerz. Usmażony naleśnik zsuwamy na talerz odwrócony do góry dnem. Przed wlaniem następnej porcji ciasta nacieramy patelnię tłuszczem, usuwając przy okazji przypalone okruchy.