Aż trudno uwierzyć, ale dawno dawno temu, jeszcze w XVI wieku, kiedy we Francji zaczęto uprawiać pieczarki była ona luksusem. Tylko osoby o zasobnych portfelach mogły pozwolić sobie na to, by na obiad jeść pieczarki. Jej walory porównywano z... truflami.
Dzisiaj uprawa pieczarki na szeroką skalę sprawiła, że jest dostępna dla każdego. W Polsce w 2010 roku wyhodowano 225 tysięcy ton pieczarek, co daje nam pierwsze miejsce pod względem produkcji pieczarki w całej Unii Europejskiej. Szacunkowo co czwarta pieczarka wyhodowana w Europie pochodzi z Polski.
Nasz kraj nie produkuje sam dla siebie - olbrzymią część eksportujemy - głównie do Niemiec.
Dzisiaj uprawa pieczarki na szeroką skalę sprawiła, że jest dostępna dla każdego. W Polsce w 2010 roku wyhodowano 225 tysięcy ton pieczarek, co daje nam pierwsze miejsce pod względem produkcji pieczarki w całej Unii Europejskiej. Szacunkowo co czwarta pieczarka wyhodowana w Europie pochodzi z Polski.
Nasz kraj nie produkuje sam dla siebie - olbrzymią część eksportujemy - głównie do Niemiec.