Przepis na 6 porcji:
- 1,5 kg peklowanej szynki z prosięcia
- 4 gałązki rozmarynu
Marynata:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 75 ml jasnego piwa
- 100 ml miodu pitnego (najlepiej trójniaka)
- 50 ml wódki Żołądkowej Gorzkiej
- 2 ząbki czosnku
- 8 goździków
Sposób wykonania:
1. Nacinanie skóry
Szynkę z prosięcia umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Skórę ponacinaj ostrym nożem w równą kratkę.
2. Marynowanie mięsa
Mięso włóż do naczynia, zalej marynatą ze wszystkich składników, obłóż rozmarynem, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
3. Pieczenie, podawanie
Szynkę przykryj folią aluminiową, piecz 2 godz. (140 st.). Ok. 20 minut przed końcem pieczenia odwiń folię, aby mięso ładnie się zrumieniło.
Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.
Zdjecia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska
Źródło Pani domu