Pieczona szynka w piwie z miodem

Robert Sowa poleca soczystą pieczoną szynkę w piwie z miodem. Zobacz przepis słynnego szefa kuchni.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pieczona szynka w piwie z miodem
Superdelikatne i soczyste mięso z młodej świnki w słodko-korzennej zalewie z „procentami” – to będzie murowany hit. Fakt, że robi się je bardzo prosto, zachowaj dla siebie – dzięki temu zawsze bez wysiłku zabłyśniesz kulinarnym talentem.

 
 


Przepis na 6 porcji:

- 1,5 kg peklowanej szynki z prosięcia 

- 4 gałązki rozmarynu
 

Marynata:

- 1/3 szklanki oliwy z oliwek

- 75 ml jasnego piwa

- 100 ml miodu pitnego (najlepiej trójniaka)

- 50 ml wódki Żołądkowej Gorzkiej

- 2 ząbki czosnku

- 8 goździków

 

Sposób wykonania:


 

1. Nacinanie skóry

Szynkę z prosięcia umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Skórę ponacinaj ostrym nożem w równą kratkę.
 

2. Marynowanie mięsa

Mięso włóż do naczynia, zalej marynatą ze wszystkich składników, obłóż rozmarynem, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
 

3. Pieczenie, podawanie

Szynkę przykryj folią aluminiową, piecz 2 godz. (140 st.). Ok. 20 minut przed końcem pieczenia odwiń folię, aby mięso ładnie się zrumieniło.

 

Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.


Zdjecia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska
Źródło Pani domu