Piekarniki

Parę informacji na temat piekarników.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Piekarniki
Piekarniki gazowe ogrzewa się na 10 min przed pieczeniem, elektryczne - na 20 min, a węglowe na 60 min. Próbę stopnia nagrzania piekarnika przeprowadza się za pomocą białego papieru położonego na dno piekarnika. Po upływie 5 min. papier w piekarniku słabo ogrzanym staje się żółty, w średnio ogrzanym- jasnobrązowy, w gorącym- czarny.

Piekarnik nie powinien być z początku gorący, szczególnie w wypiekach na drożdżach i proszku, aby ciasto mogło podrosnąć. Temperatura w piekarniku powinna być równomierna, co daje się uzyskać praktycznie tylko w piekarnikach gazowych i elektrycznych. Jeśli piekarnik piecze za silnie od dołu , można podłożyć pod formę odpowiednio duży kawałek azbestu, drugą blachę, ruszt lub cegłę.