Zalety wiśni
Wiśnie to pyszne, kwaskowe owoce, które mają szereg właściwości korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Te ciemnoczerwone owoce są doskonałym lekiem wspomagającym układ moczowy, neutralizują objawy cukrzycy, a także sprzyjają odchudzaniu!
Wiśnie świetnie nadają się do tego, by zrobić z nich przetwory, którymi będziemy się cieszyć w czasie mroźnej zimy! Kompoty, dżemy, marmolady, nalewki czy soki - to je wykorzystujemy do ciast, babeczek, naleśników, deserów na zimno, a nawet do dań głównych!
Dżem z wiśni - przygotowanie
Dżem z tych owoców jest niezwykle lubiany i wszechstronnie wykorzystywany w kulinariach. Jak zabrać się za jego przygotowanie? Zobaczcie sami!
KROK 1:
Prace nad dżemem zacząć należy od dokładnego umycia wiśni. Bardzo ważne jest by wybrać z nich te, które są nadpsute i uszkodzone - mogą popsuć smak naszego przetworu, a nawet sprawić, że pojawi się na nim pleśń!
KROK 2:
Kolejnym, najbardziej pracochłonnym etapem by uzyskać wymarzonym dżem jest drylowanie wiśni z pestek. Możecie zrobić to ręcznie lub użyć powszechnie dostępnych drylownic, które znacznie przyspieszają ten proces i oszczędzą Wam zabarwionych rąk i paznokci!
KROK 3:
Kiedy wszystkie wiśnie pozbawione są już pestek, przełóżcie je do dużego rondla, utłuczcie za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodajcie sok z cytryny oraz cukier (na 1 kg wiśni dodajemy najczęściej 300-500 gramów cukru) i gotujcie przez 10-15 minut - do momentu, aż cały cukier się rozpuści.
KROK 4:
Następnie należy zwiększyć ogień, by cukier mógł odpowiednio „zagęścić” owoce. Masę owocową gotujcie przez ok. 5 minut i jeszcze gorącą przekładajcie do umytych oraz wyparzonych słoików. Zakręćcie ich zawartość i postawcie dnem do góry na około 3 minuty. Odstawcie do wystygnięcia.
Gotowe przetwory przechowujcie w chłodnym i zaciemnionym miejscu, a zimą cieszcie się ich doskonałym smakiem!
pietroocha
karola25
weronikaS
marcinka
Marika-