SUPERPRZEPIS

Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior

  • 3
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior Więcej zdjęć (5)

Do wykonania natchnęły mnie wizyta w Oberży Zakapior w Polańczyku a także udane grzybobranie.Ciasto na pierogi azjatyckie z netu.

Składniki:

Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior

 

 

 

  • do polania
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior
Farsz przygotowałam dzień wcześniej by ułatwić sobie sprawę.Ale można zrobić w tym samym czasie. Kaszę ugotowałam na sypko w osolonym wrzątku ok. 15 minut. Na patelni rozgrzałam masło,włożyłam pokrojoną w kosteczkę cebulę.Zeszkliłam ją po czym dodałam oczyszczone,opłukane i osuszone kapelusze podgrzybków,pokrojone w kostkę. Podsmażyłam razem,oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem zielonym i rozmarynem.Dodałam sos sojowy i chwilę razem smażyłam.

Grzyby wymieszałam z kaszą i posiekaną natką pietruszki. Do miski wsypałam mąkę z solą.,włożyłam masło. Mleko mocno podgrzałam,ale nie gotowałam.Wlewałam powoli mleko i wyrabiałam ciasto.Jest bardzo plastyczne i nie klei się do rąk.Oprószyłam leciutko mąką,przykryłam ściereczką lnianą i odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 4 części.

Każdą zrolowałam w wałek i podzieliłam każdy na 3 części.Rozpłaszczałam pojedyncze porcje na cienkie placuszki i nakładałam po czubatej łyżce farszu dokładnie sklejając brzegi,by farsz nie wypłynął podczas gotowania.

Ciasto,które czekało na swoją kolej było cały czas przykryte ściereczką,by nie obsychało. Gdy wszystkie z 12 pierogów były gotowe wstawiłam w garnku wodę do gotowania,soląc ją płaską łyżką soli. Zanim się zagotowała pokroiłam cebulę drobno w kosteczkę (do polania pierogów) i zeszkliłam ją na oleju soląc dość obficie.Pod koniec,gdy zaczęła się złocić dodałam drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilkę razem smażyłam. Na posolony wrzątek wrzucałam partiami pierogi i gotowałam na małym ogniu 6 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.

Wyjmowałam łyżką cedzakową,polewałam tłuszczem z cebulkę a na środku robiłam kleks ze śmietany i dekorowałam natką. Pierogi wyszły na prawdę smaczne.Rodzina z początku sceptycznie nastawiona do farszu z kaszy w pierogach pałaszowała ze smakiem. Następnym razem zrobię większą porcję.
Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior
Przygotować farsz z kaszy gryczanej i grzybów.
Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.
Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior
Na każdym placuszku nakładać czubatą łyżkę farszu.
Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior
Sklejać dokładnie brzegi pierogów,by nie wypłynął farsz.Gotować.