Miasteczko kulinarnych pasjonatów
W minioną sobotę poznaliśmy zwycięzcę ogólnopolskiego konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef. Finał konkursu nie zakończył jednak atrakcji jakie organizatorzy przygotowali dla autorów internetowych książek kucharskich i miłośników dobrej kuchni.
W niedzielę, park wokół Hotelu Windsor nad Zalewem Zegrzyńskim zamienił się w tętniące życiem miasteczko smakoszy. Wydarzenia w ramach Pikniku skierowane zostały głównie do blogerów, ale były otwarte dla gości z zewnątrz. Każdy mógł zatem spróbować czegoś nowego i spotkać wielu ekspertów kulinarnych - znanych z mediów tradycyjnych oraz internetu.
Fingerfoody z warzywnych przekąsek
Niedzielne spotkanie blogerów rozpoczęły interaktywne warsztaty przekąskowe Dawida Pietrasza, szefa kuchni hotelu Szafran. Ekspert w tworzeniu ekskluzywnych bankietów zaprezentował gościom jak w łatwy sposób przygotować małe kulinarne arcydzieła „na jeden gryz”.
Herbaciany konkurs
Kolejną piknikową atrakcję stanowił konkurs z marką POSTI, który polegał na stworzeniu ciekawego dania lub deseru na bazie herbat ziołowych - melisy bądź mięty. Uczestnicy zdecydowanie stanęli na wysokości zadania. Zaskoczyli jurorów niesamowitymi wręcz pomysłami. Największe uznanie jury zyskało brownie bananowo-miętowe Darii Diering.
Smak wyjątkowych piw
Około południa, herbaciane smaki zastąpiły ciekawe aromaty wyjątkowych piw z browaru Amber. Amatorzy kulinariów pod okiem Marka Mocnego, tworzyli oryginalne potrawy z użyciem piw. Powstała m.in. przepyszna wołowina duszona w Koźlaku oraz naleśniki na bazie sezonowego piwa z kwiatami czarnego bzu.
Zdrowo, sałatkowo
O to by goście Pikniku BlogerChefa mogli coś zdrowego zjeść zadbała firma Fit&Easy, która częstowała świeżymi sałatkami. Na stoisku zagościł ponadto ambasador marki - Jan Kuroń, który pokazał zgromadzonym jak zorganizować „green day”, czyli dzień zielonych posiłków.
Gotowanie Przyjaciół Winiary
Na Pikniku nie zabrakło też ambasadorów innej marki partnerskiej BlogerChefa - Winiary. Blogerzy zrzeszeni w grupie Przyjaciół Winiary z ogromnym zapałem grillowali ryby wraz z szefem kuchni Nestlé - Jerzym Pasikowskim.
Soczyste steki
Prócz ryb, blogerzy grillowali doskonałą wołowinę marki Sokołów. W przyrządzaniu idealnych steków szkolił ekspert – Zbigniew Kurleto. Kucharz serwował zarówno tradycyjnie grillowane mięso, jak i mięso ugotowane w niskiej temperaturze (sous-vide), a następnie podpieczone na ruszcie.
Mrożone pyszności
Świetne były też serwowane lody, a raczej mrożone dzieła sztuki. Były zarówno sorbetowe, mocno owocowe lody na patyku, jak i sandwicze z klasycznymi lodami mlecznymi, zamkniętymi pomiędzy pysznymi kruchymi ciasteczkami.
Słodkie warsztaty
Blogerzy zaproszeni na Piknik BlogerChefa mieli także okazję stworzyć własne słodkości - pod okiem doświadczonego wykładowcy Akademii Czekolady Callebaut, cukiernika Piotra Chylareckiego. Uczestnicy z wielkim entuzjazmem przygotowali m.in. suflet czekoladowy i ręcznie wyrabiane praliny.
Włoski smak w maleńkich kuleczkach
Wśród partnerów Pikniku kulinarnego BlogerChefa znalazła się również Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska ze Skierniewic – producent m.in. sera Mozzarella kuleczki (masa jednej kulki to 7 g) pakowanej w lekko słonej zalewie. Okazało się, że skierniewickie kuleczki można wykorzystać właściwie przy każdej aktywności kulinarnej, jakie odbyły się podczas Pikniku. Tak więc były one obtaczane w fantazyjnych posypkach, krojone, grillowane itd., stanowiąc wspaniały dodatek do dań przygotowywanych przez blogerów oraz szefów kuchni.
Informacja prasowe
W minioną sobotę poznaliśmy zwycięzcę ogólnopolskiego konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef. Finał konkursu nie zakończył jednak atrakcji jakie organizatorzy przygotowali dla autorów internetowych książek kucharskich i miłośników dobrej kuchni.
W niedzielę, park wokół Hotelu Windsor nad Zalewem Zegrzyńskim zamienił się w tętniące życiem miasteczko smakoszy. Wydarzenia w ramach Pikniku skierowane zostały głównie do blogerów, ale były otwarte dla gości z zewnątrz. Każdy mógł zatem spróbować czegoś nowego i spotkać wielu ekspertów kulinarnych - znanych z mediów tradycyjnych oraz internetu.
Fingerfoody z warzywnych przekąsek
Niedzielne spotkanie blogerów rozpoczęły interaktywne warsztaty przekąskowe Dawida Pietrasza, szefa kuchni hotelu Szafran. Ekspert w tworzeniu ekskluzywnych bankietów zaprezentował gościom jak w łatwy sposób przygotować małe kulinarne arcydzieła „na jeden gryz”.
Herbaciany konkurs
Kolejną piknikową atrakcję stanowił konkurs z marką POSTI, który polegał na stworzeniu ciekawego dania lub deseru na bazie herbat ziołowych - melisy bądź mięty. Uczestnicy zdecydowanie stanęli na wysokości zadania. Zaskoczyli jurorów niesamowitymi wręcz pomysłami. Największe uznanie jury zyskało brownie bananowo-miętowe Darii Diering.
Smak wyjątkowych piw
Około południa, herbaciane smaki zastąpiły ciekawe aromaty wyjątkowych piw z browaru Amber. Amatorzy kulinariów pod okiem Marka Mocnego, tworzyli oryginalne potrawy z użyciem piw. Powstała m.in. przepyszna wołowina duszona w Koźlaku oraz naleśniki na bazie sezonowego piwa z kwiatami czarnego bzu.
Zdrowo, sałatkowo
O to by goście Pikniku BlogerChefa mogli coś zdrowego zjeść zadbała firma Fit&Easy, która częstowała świeżymi sałatkami. Na stoisku zagościł ponadto ambasador marki - Jan Kuroń, który pokazał zgromadzonym jak zorganizować „green day”, czyli dzień zielonych posiłków.
Gotowanie Przyjaciół Winiary
Na Pikniku nie zabrakło też ambasadorów innej marki partnerskiej BlogerChefa - Winiary. Blogerzy zrzeszeni w grupie Przyjaciół Winiary z ogromnym zapałem grillowali ryby wraz z szefem kuchni Nestlé - Jerzym Pasikowskim.
Soczyste steki
Prócz ryb, blogerzy grillowali doskonałą wołowinę marki Sokołów. W przyrządzaniu idealnych steków szkolił ekspert – Zbigniew Kurleto. Kucharz serwował zarówno tradycyjnie grillowane mięso, jak i mięso ugotowane w niskiej temperaturze (sous-vide), a następnie podpieczone na ruszcie.
Mrożone pyszności
Świetne były też serwowane lody, a raczej mrożone dzieła sztuki. Były zarówno sorbetowe, mocno owocowe lody na patyku, jak i sandwicze z klasycznymi lodami mlecznymi, zamkniętymi pomiędzy pysznymi kruchymi ciasteczkami.
Słodkie warsztaty
Blogerzy zaproszeni na Piknik BlogerChefa mieli także okazję stworzyć własne słodkości - pod okiem doświadczonego wykładowcy Akademii Czekolady Callebaut, cukiernika Piotra Chylareckiego. Uczestnicy z wielkim entuzjazmem przygotowali m.in. suflet czekoladowy i ręcznie wyrabiane praliny.
Włoski smak w maleńkich kuleczkach
Wśród partnerów Pikniku kulinarnego BlogerChefa znalazła się również Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska ze Skierniewic – producent m.in. sera Mozzarella kuleczki (masa jednej kulki to 7 g) pakowanej w lekko słonej zalewie. Okazało się, że skierniewickie kuleczki można wykorzystać właściwie przy każdej aktywności kulinarnej, jakie odbyły się podczas Pikniku. Tak więc były one obtaczane w fantazyjnych posypkach, krojone, grillowane itd., stanowiąc wspaniały dodatek do dań przygotowywanych przez blogerów oraz szefów kuchni.
Informacja prasowe