Pistacje

Spożywanie pistacji przynosi dużo korzyści.Pistacje są źródłem ponad30 witamin i minerałów,wyróżniają się też wysokością potasu,fitosteroli.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Pistacje
Jeżeli mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów,po- -winniśmy często sięgać po orzechy,a w szczególności pistacje. Mogą one przynieść wiele korzyści,bowiem są źródłem ponad 30 witamin i minerałów.Na tle innych orzechów wyróżniają się wysoką zawartością potasu i fitosteroli,a poza tym zawierają karotenoidy. Regularne przegryzanie pistacji,które mają silne właściwości przeciwutleniające,przyczynia się do poprawy pracy naczyń krwio- -nośnych,regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała.Wszystkie te czynniki są ważne dla serca.70 g.tych o- -rzechów chroni również przed niektórymi rodzajami nowotworów.