Wódki czyste(zwykłe,wyborowe,luksusowe) oraz gatunkowe wytrawne (gorzka, kirsz, żołądkówka, śliwowica, jarzębiak, starka, staropolska, jałowcówka, whisky) podaje się z lodu tak zimne, że ich konsystencja staje się oleista.
Gatunkowe półwytrawne i półsłodkie powinny mieć temp.10-15 st.C.
Słodkie, ratafie oraz wszelkiego rodzaju likiery - temp.16-20 st.C. Specjalne, zawierające olejki lotne (winiak, rum, arak, brandy, koniak) - temp. pokojową. Niskoprocentowe o 20-25% zawartości alkoholu (koktajle, kremy lub aperitify) - podaje się do deserów z owocami - w temp. pokojowej lub lekkim ochłodzeniu.
Gatunkowe półwytrawne i półsłodkie powinny mieć temp.10-15 st.C.
Słodkie, ratafie oraz wszelkiego rodzaju likiery - temp.16-20 st.C. Specjalne, zawierające olejki lotne (winiak, rum, arak, brandy, koniak) - temp. pokojową. Niskoprocentowe o 20-25% zawartości alkoholu (koktajle, kremy lub aperitify) - podaje się do deserów z owocami - w temp. pokojowej lub lekkim ochłodzeniu.