Owsianka to niskokaloryczny (zaledwie 60kcal/100g) i bogaty w błonnik posiłek. To nic innego, jak owies w postaci otrąb lub płatków. Wiele diet odchudzających opartych jest właśnie na tym niekoniecznie lubianym produkcie. Jedzenie samych płatków, rzeczywiście, może nie powalać smakiem, jednak jeśli przygotujemy owsiankę pełną ulubionych dodatków, to posiłek staje się wtedy smaczny i zdrowy. Wykażmy się zatem fantazją.
Poniżej przedstawiam kilka moich propozycji, jak podaję płatki owsiane:
1. Owsianka z owocami i jogurtem: Zalewamy płatki gorącą wodą i odstawiamy aż zmiękną. Kroimy w kosteczkę ulubione owoce i dodajemy jogurt.
2. Placuszki owsiane z miodem i orzechami: podobnie, jak w propozycji powyżej, zalewamy płatki wodą, lub też możemy do tego celu użyć mleka, odstawiamy do momentu, kiedy zrobią się zupełnie miękkie. Przekładamy do miseczki, dodajemy posiekane orzechy, miód i surowe jajko, które sklei całą masę. Następnie formujemy małe placuszki i smażymy na masełku.
3. Owsiane Rafaello: płatki rozmoczone wcześniej w wodzie i mleku, przekładamy do miseczki, dodajemy wiórki kokosowe, posiekane płatki migdałów i jajko. Wszystko dobrze mieszamy, formujemy w małe kulki i obtaczamy je w płatkach. Możemy je usmażyć, lub na chwilę wrzucić do piekarnika.
4. Owsianka kawowo – twarożkowa: do rondelka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem (trochę ponad płatki), dodajemy kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej, miód lub słodzik i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez mniej więcej 7 minut. Naczynie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż nasze patki troszkę przestygną, następnie przekładamy je do szklanki, najlepiej sprawdza się np. do whisky, a na wierzch kładziemy warstwę twarożku. Możemy też dodać bakalie. Ta opcja to nie tylko idealne, pożywne śniadanie, ale także alternatywa dla popołudniowej kawy. Ja często serwuję tą wersję, gdy zaglądają do mnie koleżanki, oczywiście zamiast kawy, bo wszystkie staramy się być fit…
Zobacz przepis na owsiankę z miodem i orzechami >>>
Poniżej przedstawiam kilka moich propozycji, jak podaję płatki owsiane:
1. Owsianka z owocami i jogurtem: Zalewamy płatki gorącą wodą i odstawiamy aż zmiękną. Kroimy w kosteczkę ulubione owoce i dodajemy jogurt.
2. Placuszki owsiane z miodem i orzechami: podobnie, jak w propozycji powyżej, zalewamy płatki wodą, lub też możemy do tego celu użyć mleka, odstawiamy do momentu, kiedy zrobią się zupełnie miękkie. Przekładamy do miseczki, dodajemy posiekane orzechy, miód i surowe jajko, które sklei całą masę. Następnie formujemy małe placuszki i smażymy na masełku.
3. Owsiane Rafaello: płatki rozmoczone wcześniej w wodzie i mleku, przekładamy do miseczki, dodajemy wiórki kokosowe, posiekane płatki migdałów i jajko. Wszystko dobrze mieszamy, formujemy w małe kulki i obtaczamy je w płatkach. Możemy je usmażyć, lub na chwilę wrzucić do piekarnika.
4. Owsianka kawowo – twarożkowa: do rondelka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem (trochę ponad płatki), dodajemy kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej, miód lub słodzik i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez mniej więcej 7 minut. Naczynie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż nasze patki troszkę przestygną, następnie przekładamy je do szklanki, najlepiej sprawdza się np. do whisky, a na wierzch kładziemy warstwę twarożku. Możemy też dodać bakalie. Ta opcja to nie tylko idealne, pożywne śniadanie, ale także alternatywa dla popołudniowej kawy. Ja często serwuję tą wersję, gdy zaglądają do mnie koleżanki, oczywiście zamiast kawy, bo wszystkie staramy się być fit…
Zobacz przepis na owsiankę z miodem i orzechami >>>
weronikaS