Sól- ilość soli w przepisach zależy od indywidualnego smaku.Lekarze zalecają ograniczenie jej spożycia,dlatego starajmy się jej dodawać jak najmniej.Zastanówmy się czy ogólnie nie zrezygnować z solenia, jeśli w przepisie uwzględniono słone składniki np. bekon,kapary,oliwki,wędzone sery,ryby albo sos sojowy. Pieprz-świeżo zmielony czarny pieprz smakuje o wiele lepiej niż gotowy,kupowany w torebkach,oraz dłużej zachowuje aromat.Jeśli w przepisie podano czarny pieprz,powinniśmy użyć świeżo mielonego. Zioła-jeśli nie mamy dość czasu aby gotować potrawy tak długo aż uzyska właściwy smak,dodajmy do niej nieco świeżych ziół.W większości przepisów uwzględniono taką możliwość.Świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.Suszenie wzmacnia smak,dlatego na ogół dodajemy 1-1,5 łyżeczki do herbaty owych ziół.