Polski cydr popłynie szerokim strumieniem?

Dobra wiadomość dla wszystkich wielbicieli cydru – od nowego roku jest szansa na zwiększenie produkcji tego napoju alkoholowego z jabłek.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Polski cydr popłynie szerokim strumieniem?

Polska spełnia wszystkie wymagania, aby być potęgą w produkcji cydru – doskonałe gatunki jabłek, grono prężnych i ambitnych sadowników, moc produkcyjną do wyrobu cydru i potencjalnych klientów stęsknionych z przepysznym alkoholowym napojem.

Dzisiaj cydr jest raczej delikatesowym produktem dla prawdziwych smakoszy, którzy jakimś cudem zdobyli butelczynę od znajomego producenta. Powodem są przepisy, przez które produkcja cydru staje się nieopłacalna.

Wszystko może się zmienić od nowego roku – akcyza zostanie obniżona do poziomu porównywalnego z piwem. Cydru prawdopodobnie nie trzeba będzie także banderować, co dotychczas było wymagane.

Tymczasem podpowiadamy jak zrobić domowy cydr >>>