Polskie Śniadanie na Euro 2012

Lokalne kulinarne przysmaki zawsze stanowią świetną turystyczną atrakcję. Specjalnie dla kibiców powstało Polskie Śniadanie - przyszedł czas na promowanie polskiej zdrowej kuchni!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Polskie Śniadanie na Euro 2012
Z myślą o wszystkich kibicach odwiedzających Polskę w czasie mistrzostw UEFA EURO 2012 przygotowana została sycąca propozycja śniadaniowa. Ten najważniejszy posiłek w ciągu dnia ma dostarczyć fanom piłki nożnej siły do kibicowania przez cały dzień, bo jak wiadomo wśród tylu emocji potrzebna jest porządna dawka energii. Polska gościnność znana jest już w świecie, czas by i nasza kuchnia została doceniona przez zagranicznych gości.

W śniadaniowych zestawach pojawią się takie składniki jak jaja, sery, twarogi, wędliny, miód, dżemy oraz oczywiście świeże pieczywo. Dobrze zbilansowany posiłek z prawdziwie polskich produktów z pewnością skusi niejednego. Jest to na pewno dużo lepsza propozycja niż składający się często z pustych kalorii Fast food.

Pomysł na Eurośniadanie powstał podczas programu kulinarnego emitowanego na antenie TVP 1, prowadzonego przez Adama Gesslera. Koncepcja rozwinęła się w konkurs, zorganizowany przez PL.2012, w którym wyłonione zostało przez jury 15 zwycięskich potraw. Następnie poddane zostały one głosowaniu internautów na facebookowym profilu "2012 wszyscy jesteśmy gospodarzami".

Każdy z uczestników konkursu miał możliwość w terminie do 10 maja zgłoszenia do 3 składników lub potraw, z których miało powstać menu. Zgłoszono ponad 180 propozycji - każda musiała składać się ze składników polskiego pochodzenia. Przy takiej liczbie zgłoszeń wybór nie był łatwy.

Internauci zadecydowali, że pięcioma najlepszymi propozycjami na Polskie Śniadanie są:

- twaróg z nowalijkami, szczypiorkiem i rzodkiewkami podawany z pieczywem;

- ciepłe drożdżowe bułeczki z masłem, gęstym musem jabłkowym, miodem lub twarożkiem;

- jajecznica ze szczypiorkiem na maśle;

- talerz polskich wędlin, w którego skład wchodzą: szynka różowa, szynka biała, pasztetowa oraz kiełbasa wiejska;

- jajko na miękko od kury zielononóżki kuropatwianej z masłem ubitym z mleka krowy polskiej nizinnej z odrobiną kamiennej soli z Wieliczki.

Zaproponowane posiłki nadają się do jedzenia przez cały dzień, nie tylko na śniadanie. Składają się z pełnowartościowych, dobrych gatunkowo składników.

Jaja kury zielononóżki są jednymi z najzdrowszych, posiadających bardzo mało cholesterolu, pochodzą od kur z wolnego wybiegu. Ze zdrowiem idzie także ich doskonały lekko słodkawy smak. Twaróg ze świeżym szczypiorkiem i rzodkiewką na pewno postawi rano na nogi każdego nocnego imprezowicza, a dzięki talerzowi aromatycznych wędlin możemy być pewni, że nikt od stołu głodny nie odejdzie.

Euro będzie więc nie tylko świętem piłki nożnej, lecz także świętem kulinarnym. Jest to doskonała sposobność by pokazać światu, że nasze lokalne jedzenie jest pyszne i zdrowe. Organizatorzy inicjatywy mają nadzieję, że Polskie Śniadania podbiją serca kibiców i turystów przyjeżdżających w czasie mistrzostw do naszego kraju.