Pomelo - czyli największy owoc z rodziny cytrusów pochodzący z Malezji. Obecnie uprawiany jest głównie w Chinach, Indiach, Tajlandii i na Malajach. Nazywany również pomarańczą olbrzymią, pompelą lub szadokiem. Może być żółty, żółtozielony lub różowy i ważyć nawet 2 kg. Z wyglądu przypomina troszkę grejpfruta, lecz w smaku nie jest tak kwaśny, soczysty i gorzki. Tak jak większość cytrusów podzielony jest na segmenty. Wewnątrz miąższu, który jest żółtawy lub różowy znajdują się nasiona. Okrywa go gruba skórka.
Można go przechowywać nawet do 4 miesięcy w lodówce. Obiera się go ze skóry, a następnie z błonek. Tak obrane pomelo nadaje się od razu do jedzenia, dobrze smakuje w połączeniu z innymi owocami, w postaci sałatki.
Nadaje się również na sok, czy marmoladę, a jego kandyzowana skórka będzie idealnym dodatkiem do wypieków. Jeśli wyciskasz z niego sok, warto zostawić jak najwięcej otoczki znajdującej się pod grubą skórką, ponieważ to ona zawiera dużo substancji przeciwutleniających.
Jak kupować?
Kupując pomarańczę olbrzymią, wybierajmy tą najcięższą, ponieważ ciężar owocu jest oznaką jego świeżości. Zbyt lekki owoc, może okazać się wysuszony w środku.
Wartości odżywcze
Pomelo jest doskonałym źródłem potasu, który reguluje m. in. ciśnienie krwi i rytm serca oraz pomaga w chorobach układu krążenia. Zawiera również dużo pektyn, które m. in. leczą biegunki i zaparcia, regulują skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, neutralizują substancje toksyczne.
Jest najbogatszy (wśród cytrusów) w witaminę C (ok. 61 mg/100 g) oraz zawiera najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców. Już około 1/6 tego owocu pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która wzmacnia odporność. Zawiera również witaminę B1, B2, beta karoten, błonnik, wapń i żelazo.
Poza tym, sok z pomelo po strawieniu wykazuję właściwości zasadowe, dlatego polecany jest na zgagę. Jest również dobrym składnikiem dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zawarte w nim enzymy pomagają obniżyć cukier oraz wchłanianie skrobi z pożywienia. Warto podkreślić, że pomelo jest mało kaloryczne (w 100g zaledwie 37 kcal).
Koszt
Pomelo nie należy do najtańszych owoców. Cena waha się między 4-6 zł za sztukę, ale warto raz na jakiś czas wydać trochę więcej pieniędzy wiedząc, że kupujemy coś smacznego i zdrowego.
Ciekawostki
Nie zawiera tłuszczu oraz cholesterolu!
Jego regularne jedzenie zapewni twojej cerze gładkości i blasku oraz doda Ci energii.
Nina W.
dagita