Kilka uwag o szpinaku

Cenne wskazówki jak kupować, wykorzystywać i przygotowywać szpinak.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kilka uwag o szpinaku
Szpinak to bogate źródło beta-karotenu, witaminy B2, B6, C i K, folianów , potasu i wapnia. Aby organizm mógł przyswoić ze szpinaku więcej wapnia, jedzmy to warzywo z produktami zawierającymi dużo witaminy C.

Jak kupować? Wybieramy jędrne, zielone liście, bez żółtych plam i uszkodzeń. Młody ma delikatniejszy aromat i konsystencję. Najlepszym sposobem na wypłukanie piasku jest zamoczenie szpinaku; liście unoszą się w wodzie,a piasek opada na dno.

Jeśli kupimy paczkowany , płukany szpinak, nie ma w nim piasku, ale przed użyciem należy go jeszcze raz opłukać. Jeśli chcemy szybko osuszyć szpinak, rozkładamy go jedną warstwą na talerzu i stawiamy na nim taki sam talerz. Trzymając talerze razem pionowo nad zlewem, dociskamy jeden do drugiego. Do sparzenia szpinaku można wykorzystać durszlak.

Umyte liście szpinaku kładziemy na niego i wstawiamy do zlewu. Polewamy z wierzchu wrzącą wodą z czajnika. Próbujmy także przemycić trochę szpinaku do zupy, siekając go jak natkę. Kładziemy około 10 liści szpinaku jeden na drugim, zwijamy jak cygaro i kroimy w poprzek na wąskie paseczki.