Pomysły na śledzie

Z olejem i cebulką, rolmopsy, z majonezem, pomidorami... Jakie śledzie podać w Boże Narodzenie i jak je przyrządzać na co dzień?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pomysły na śledzie
Na zdrowie

Śledź to bardzo zdrowa ryba, która zawiera dużo witamin, białka, żelaza, cynku, fosforu, miedzi, jodu. Poza tym zawierają bardzo korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, pamięć, odporność. Dzięki nim może obniżyć się poziom cholesterolu, ciśnienie tętnicze krwi. W rybie tej znajdziemy także kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na metabolizm.  

Jak je przyrządzać?

Najczęściej śledzie jemy w oleju, jakiejś zalewie, śmietanie. To jednak nie jedyny sposób na ich przyrządzanie. Równie dobre, a może i lepsze, są śledzie pieczone (np. w specjalnym rękawie), smażone, grillowanie... Osoby, które dbają o linię oraz chcą jadać lekkostrawne potrawy powinny jadać śledzie duszone, pieczone, grillowanie oraz gotowane na parze. Ryba ta dobrze będzie komponować się z dodatkiem warzyw.  


Wigilia pełna śledzi

Chyba mało kto może obejść się bez śledzia w okresie Bożego Narodzenia. Tą niedrogą, a zdrową rybę można podawać na wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na tradycyjnie przyrządzane śledzie:
- w białym winie – wśród składników można wymienić goździki, cebule, natkę pietruszki, ziele angielskie, pieprz, białe wytrawne wino, liść laurowy, rodzynki

- po norwesku – potrzebować będziesz oleju słonecznikowego, cebuli, natki pietruszki, jak również pieprzu, goździków, ziela angielskiego, cytryny

- po wileńsku – oto niezbędne składniki: cebula, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby, marynowana papryka, pieprz, natka pietruszki, olej, wędzone szprotki, korniszony

- z suszonymi śliwkami – do ich przygotowania niezbędne będą pieczarki, suszone śliwki, marynowana papryka, natka pietruszki, rodzynki oraz olej

- po królewsku – przygotujesz je z jajek, marynowanej papryki, oleju, majonezu, soku z cytryny

- z cebulą i jabłkami – oto składniki: olej, winne jabłka, cebule, cytryna, mlecz ze śledzia, odrobina cukru

- po węgiersku – wśród składników wymienić można olej, ocet winny, cukier, koncentrat pomidorowy, białe wino wytrawne i wiele przypraw – liść laurowy, mielona czerwona papryka, pieprz, ziele angielskie

- rolmopsy – przyrządzisz je z korniszonów, kaparów, musztardy, soku z cytryny (można zastąpić octem), liścia laurowego, pieprzu, ziela angielskiego, cebuli, cukru.  

Nie zapominajmy również o śledziach w oleju z cebulką, śledziach w śmietanie czy w sosie tatarskim. Na niektórych stołach królują także śledzie w sosie vinaigrette oraz sałatka śledziowa.  


Skandynawskie inspiracje

Mieszkańcy północy Europy doskonale wiedzą, jak przyrządzać śledzie i z tego słyną. W kuchni skandynawskiej można znaleźć przepisy na wyśmienite śledzie i inne ryby, jak chociażby:

- śledzie czosnkowe – przygotowuje się je ze świeżych śledzi, miąższu bułki (musi być pokruszony), soli, pieprzu, czosnku, masła, natki pietruszki

- śledzie chrzanowe – potrzebna będzie śmietana, masło, chrzan, ketchup, sól

- flądra po duńsku – oto składniki: flądra bez skórki, mąka (najlepiej żytnia), sól, buraki marynowane, cebula, margaryna, kapary

- pierogi z łososiem – farsz do tych pierożków należy wykonać ze świeżego łososia (może być pstrąg), kopru, białego pieprzu, masła, mąki, wywaru z ryby, jajka, krewetek, mąki, śmietany, soli. Gotowe pierogi można podawać z sosami.


źródło: "Polska Wigilia" Hanny Szymanderskiej, wyd. WARTA