Wigilijny śledzik na 6 sposobów

  • 3

Wśród dwunastu wigilijnych potraw zawsze gości na naszych stołach śledź w różnych odsłonach. W oleju, occie, pod pierzynką, rolmopsy, pikantne czy też na słodko. Pomysłów jest tyle, że czasami trudno jest nam zdecydować co podać gościom. Zobacz propozycje na wigilijnego śledzika.

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Wigilijny śledzik na 6 sposobów
fot. Fotolia

Często wybieramy kilka sposobów na przyrządzenie tej ryby, ponieważ są łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne. Te wszystkie atuty powodują, że w gorączce przedświątecznych przygotowań o śledziu nigdy nie zapominamy.

Najczęściej w naszej kuchni wykorzystujemy solone tuszki lub filety. Jest to ryba ceniona za swój delikatny smak i bogactwo składników odżywczych. Warto spróbować świeżych, tzw. zielonych śledzi, albo pokusić się na wędzone np. piklingi lub kipery. Oczywiście pieczone lub smażone są zapewniają niezapomniane wrażenia smakowe.
 
ŹRÓDŁO ZDROWIA
 
Śledź jest źródłem pełnowartościowego białka bardzo dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm. Poza tym zawiera dużo tłuszczu, jednak co jest ważne 70% jego zawartości to kwasy jedno i wielonienasycone niezbędne dla naszego zdrowia. Wpływają one korzystnie na układ krążenia, szczególnie kwas EPA, który powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie, obniża poziom cholesterolu. Na tym jednak nie koniec. Ryby te są bogate w witaminy takie jak A,E,D3, a także B oraz makroelementy.

Nie dajmy się zwieźć twierdzeniom, że ponieważ należy do ryb tłustych, to powinniśmy ograniczyć spożywanie go. Duża zawartość kwasu omega 3 przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Poza tym dobrze wpływa na pracę mózgu. Śledzie poprawiają nastrój, zwiększając poziom serotoniny, a także działają przeciwdepresyjnie oraz wzmacniają pamięć i koncentrację. Tak więc zwłaszcza w okresie zimowym nie powinniśmy o tej niepozornej rybie zapominać.

Śledź
Fotolia

Korzenny smak i aromat niewątpliwie kojarzy nam się ze Świętami. Tak więc świąteczny śledź korzenny będzie idealnie komponował się z innymi wigilijnymi przysmakami.

Jeżeli jesteśmy tradycjonalistami to na pewno nie zrezygnujemy ze śledzia w marynacie. Nie ma nic lepszego, niż ryba przyrządzona w samodzielnie przygotowanej marynacie!.

Natomiast śledź w warzywach poprowadzi nasze myśli w kierunku lata, co zapewne przymnoży nam wiele ciepłych i radosnych wspomnień.

Śledź
Fotolia

Jak to w Święta wypada, proponujemy Wam eleganckiego śledzia w garniturze. Ten przysmak w galarecie z pewnością zachwyci niejednego gościa. Jeżeli chcemy, aby nasz stół był kolorowy i kuszący, warto przygotować śledzia pod pasiastą kołderką. Natomiast nie każdy zna smak świątecznego pieczonego śledzia z warzywami - to przynajmniej jeden z wielu powodów, dla którego warto wypróbować ten przepis. Ten delikatny, aromatyczny smak pieczonej rybki na pewno dopełni repertuar wigilijnych dań.


Podzielcie się Waszymi opiniami na temat wigilijnych śledzików. Przesyłajcie do nas swoje sprawdzone, ulubione receptury! Zbierajcie cenne wirtuale i wymieniajcie na nagrody.