Porady jajeczne

  • 1

3 podstawowe i skuteczne porady dotyczące jajek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Porady jajeczne
3 podstawowe zasady dotyczące jajek. 1.Próba świeżości jaj:W bardzo łatwy i skuteczny sposób można sprawdzić świeżość jajek,to zajmie nam tylko chwilę.Do szerokiego słoika wlać zimnej wody z kranu.Po wlaniu wody wkładamy 1 jajko,jeżeli jajko będzie na dnie słoika leżało tzn.,że jajko jest świeże.Jeśli jajko na dnie będzie stało oznacza to,że jajko ma kilka dni.Pływające w wodzie ma kilka tygodni,jeśli jajko wypłynie na powierzchnię słoika znaczy to,że jest nie świeżę i prawdo podobnie ma kilka miesięcy. 2.Aby jajka nie pękały podczas gotowania: Do wody w której jajko gotuje się dodajemy jedną łyżeczkę soli,dzięki czemu nie popęka. 3.Czas gotowania jajek: Jajka na miękko gotujemy przez 3 minuty we wrzątku.Przez 5 minut gotujemy,gdy chcemy mieć białko lekko ścięte i żółtko pół miękkie. Jajko gotowane we wrzątku 10 minut ugotuje się na twardo. Jajko gotowane dłużej niż 10 minut jest nie smaczne i ciężko strawne