Jakich produktów nie należy mrozić?

  • 2

Dowiedz się czego lepiej nie zamrażać - po rozmrożeniu unikniesz rozczarowania że to co wyjmujesz nie wygląda dobrze albo nie nadaje się do jedzenia

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jakich produktów nie należy mrozić?
Do mrożenia nie nadają się takie produkty jak sery o dużej zawartości wody - ricotta czy wiejski serek twarogowy po rozmrożeniu straca puszystość.

Nie mrozi się jajek w skorupkach - niska te,mperatura może spowodować pęknięcie skorupki i przedostanie się do wewnątrz bakterii.

Zamrożone sosy śmietanowe, śmietana czy majonez po rozmrożeniu rozwarstwią się i stracą jednolitą kremową konsystencję.

Jeśli chodzi o warzywa panuje zasada, że nie zamrażamy tych, które zawierają dużo wody - po rozmrożeniu staną się miękkie lub po prostu się "rozpadną".