Do mrożenia nie nadają się takie produkty jak sery o dużej zawartości wody - ricotta czy wiejski serek twarogowy po rozmrożeniu straca puszystość.
Nie mrozi się jajek w skorupkach - niska te,mperatura może spowodować pęknięcie skorupki i przedostanie się do wewnątrz bakterii.
Zamrożone sosy śmietanowe, śmietana czy majonez po rozmrożeniu rozwarstwią się i stracą jednolitą kremową konsystencję.
Jeśli chodzi o warzywa panuje zasada, że nie zamrażamy tych, które zawierają dużo wody - po rozmrożeniu staną się miękkie lub po prostu się "rozpadną".
Nie mrozi się jajek w skorupkach - niska te,mperatura może spowodować pęknięcie skorupki i przedostanie się do wewnątrz bakterii.
Zamrożone sosy śmietanowe, śmietana czy majonez po rozmrożeniu rozwarstwią się i stracą jednolitą kremową konsystencję.
Jeśli chodzi o warzywa panuje zasada, że nie zamrażamy tych, które zawierają dużo wody - po rozmrożeniu staną się miękkie lub po prostu się "rozpadną".
gosia79z
Noruas
Dobry artykuł, ja raz zamroziłam paprykę i faktycznie, potem tylko na leczo :)