Wielbiciele ciast, ciasteczek i innych słodkości od jakiegoś czasu nie są skazani na dodawanie cukru, aby cieszyć się swoim ulubionym smakiem. W sklepach dostępne są różne produkty, które mogą zastąpić cukier nie mając jego niektórych szkodliwych dla zdrowia właściwości. Oczywiście najlepsze z nich są pochodzenia naturalnego, wśród nich – luo han kuo.
Luo han kuo (i stewia) kontra cukier
Luo han kuo, albo też luo han guo jak chcą niektórzy (różnica wynika z różnicy w alfabetach łacińskim i chińskim) toczy ostatnio skuteczną walkę z cukrem na światowych rynkach, stojąc ramię w ramię ze stewią. Zarówno luo han kuo, jak i stewia są naturalnymi produktami słodzącymi pochodzenia roślinnego, słodszymi od cukru nawet o 300 razy!
O ile stewia wywodzi się z kontynentu południowoamerykańskiego to ojczyzną luo han kuo są Chiny. W Państwie Środka wyciąg z tego owocu używany był jako naturalny słodzik już od setek lat. Legendy głoszą, że odkrycie owocu zawdzięczamy mnichom z gór Guilin. Dzisiaj też właśnie z południowych i górzystych prowincji Chin pochodzi większość upraw luo han kuo.
Słodki smak chińskiego leku
Owoc jest dalekim kuzynem naszego ogórka, ma okrągły kształt, zielonkawo-brązowy kolor i jest pokryty miękkimi włoskami oraz twardą, ale cienką skorupką. Owocu luo han kuo używa się dopiero po wysuszeniu, zazwyczaj w postaci sproszkowanej.
Luo han kuo smakuje zdaniem niektórych lepiej od stewii, ponieważ nie wszystkim odpowiada lekko anyżkowy aromat tej ostatniej. Smak chińskiego owocu niektórzy porównują do smaku karmelu.
Luo han kuo poza właściwościami słodzącymi posiada także szereg zalet leczniczych – wykorzystywany był do leczenia kaszlu, infekcji dróg oddechowych, uderzeń gorąca oraz cukrzycy.
Jaki i gdzie?
Jak używać luo han kuo? Jeśli posiadamy wysuszony owoc w całości trzeba go rozłupać. Następnie możemy zrobić z niego wywar z gorącej wodzie. Na uderzenie gorąca poleca się wywar z całego owocu, pitego jak herbata. Na chroniczny kaszel – jeden kawałek owocu zalewamy gorącą wodą i pijemy.
Luo han kuo można też pokruszyć albo zmielić i używać sproszkowanego w zastępstwie cukru. W specjalistycznych sklepach z azjatyckimi produktami dostępny jest już owoc sproszkowany albo w postaci specjalnych bloczków. Produkowana jest też herbata z dodatkiem owoców.
Luo han kuo (i stewia) kontra cukier
Luo han kuo, albo też luo han guo jak chcą niektórzy (różnica wynika z różnicy w alfabetach łacińskim i chińskim) toczy ostatnio skuteczną walkę z cukrem na światowych rynkach, stojąc ramię w ramię ze stewią. Zarówno luo han kuo, jak i stewia są naturalnymi produktami słodzącymi pochodzenia roślinnego, słodszymi od cukru nawet o 300 razy!
O ile stewia wywodzi się z kontynentu południowoamerykańskiego to ojczyzną luo han kuo są Chiny. W Państwie Środka wyciąg z tego owocu używany był jako naturalny słodzik już od setek lat. Legendy głoszą, że odkrycie owocu zawdzięczamy mnichom z gór Guilin. Dzisiaj też właśnie z południowych i górzystych prowincji Chin pochodzi większość upraw luo han kuo.
Słodki smak chińskiego leku
Owoc jest dalekim kuzynem naszego ogórka, ma okrągły kształt, zielonkawo-brązowy kolor i jest pokryty miękkimi włoskami oraz twardą, ale cienką skorupką. Owocu luo han kuo używa się dopiero po wysuszeniu, zazwyczaj w postaci sproszkowanej.
Luo han kuo smakuje zdaniem niektórych lepiej od stewii, ponieważ nie wszystkim odpowiada lekko anyżkowy aromat tej ostatniej. Smak chińskiego owocu niektórzy porównują do smaku karmelu.
Luo han kuo poza właściwościami słodzącymi posiada także szereg zalet leczniczych – wykorzystywany był do leczenia kaszlu, infekcji dróg oddechowych, uderzeń gorąca oraz cukrzycy.
Jaki i gdzie?
Jak używać luo han kuo? Jeśli posiadamy wysuszony owoc w całości trzeba go rozłupać. Następnie możemy zrobić z niego wywar z gorącej wodzie. Na uderzenie gorąca poleca się wywar z całego owocu, pitego jak herbata. Na chroniczny kaszel – jeden kawałek owocu zalewamy gorącą wodą i pijemy.
Luo han kuo można też pokruszyć albo zmielić i używać sproszkowanego w zastępstwie cukru. W specjalistycznych sklepach z azjatyckimi produktami dostępny jest już owoc sproszkowany albo w postaci specjalnych bloczków. Produkowana jest też herbata z dodatkiem owoców.
kukielka