Sezon grillowy coraz bliżej, warto pamiętać o kilku zasadach zanim zabierzemy się za przygotowywanie potraw na świeżym powietrzu, aby cieszyć się ich smakiem. Oto kilka zasad, które pozwolą nam grillowac „z głową”.
1.Przed użyciem grilla pamiętaj o wyczyszczenieniu rusztu.
2.Do grillowania używaj tylko węgla drzewnego, nie rozpalaj grilla przy pomocy gazet, sklejki lub innych rzeczy tego typu, gdyż wydzielają one trujące substancje.
3.Jeśli używasz podpałki zrób to zanim jedzenie znajdzie się na ruszcie, najlepiej jednak, aby poradzić sobie bez jej użycia.
4.Pamiętajmy, aby potrawy, które chcemy przyrządzić na ruszcie ułożyć na specjalnych tackach. Zapobiegną one skapywaniu tłuszczu na węgiel, a dzięki temu nie wytworzą się szkodliwe substancje.
5.Warzywa mogą być grillowane bezpośrednio na ruszcie, gdyż nie potrzebują zbyt wiele czasu na upieczenie.
1.Przed użyciem grilla pamiętaj o wyczyszczenieniu rusztu.
2.Do grillowania używaj tylko węgla drzewnego, nie rozpalaj grilla przy pomocy gazet, sklejki lub innych rzeczy tego typu, gdyż wydzielają one trujące substancje.
3.Jeśli używasz podpałki zrób to zanim jedzenie znajdzie się na ruszcie, najlepiej jednak, aby poradzić sobie bez jej użycia.
4.Pamiętajmy, aby potrawy, które chcemy przyrządzić na ruszcie ułożyć na specjalnych tackach. Zapobiegną one skapywaniu tłuszczu na węgiel, a dzięki temu nie wytworzą się szkodliwe substancje.
5.Warzywa mogą być grillowane bezpośrednio na ruszcie, gdyż nie potrzebują zbyt wiele czasu na upieczenie.