Jak zrobić lane kluski na rosole?

Przygotowane z mąki, jaj, wody i soli ciasto na lane kluski wlewa się na gotujący rosół. Lane kluski mogą stanowić dodatek również do mleka lub zupy pomidorowej.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić lane kluski na rosole?
fot. Fotolia
Lane kluski można przygotować na wodzie, mleku, rosole oraz na każdej czystej zupie. Ten domowy makaron robi się w bardzo szybki i łatwy sposób.

Lane kluski jako dodatek do zup

Lane kluski są szybkim i smacznym pomysłem na dodatek do mleka oraz zup – najczęściej rosołu lub pomidorowej. Ciasto na lane kluski można ucierać za pomocą widelca lub, żeby było łatwiej i szybciej, używając miksera. Powinno mieć charakterystyczną konsystencję, co oznacza, że ma być gęste, ale równocześnie lejące, aby bez problemu wylewało się z naczynia do zupy, mleka lub wody.

Jak przygotować ciasto na lane kluski

Najprostszy przepis na ciasto do lanych klusek zakłada użycie jedynie dwóch składników: mąki i jajek. Natomiast w innych, rozszerzonych recepturach pojawiają się: mąka pszenna, jaja, woda, miękkie masło, ewentualnie olej kokosowy i sól. W naczyniu przy pomocy widelca miesza się: jajko, wodę, sól, mąkę i miękkie masło. Ciasto powinno mieć zwartą, ale lejącą się konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęste, należy rozcieńczyć je dodatkową porcją wody.

Jak przyrządzić lane kluski na rosole

Zrobienie lanych klusków na rosole lub innym roztworze jest czynnością niezwykle prostą. Dla własnej wygody przygotowane ciasto można przelać do dzbanuszka.
  • Rosół zagotowuje się.
  • W momencie, gdy zupa już się gotuje, wlewa się do niej strumieniem ciasto.
  • Całość należy gotować przez około 2 minuty.