Rozróżniamy trzy rodzaje porzeczek:
- białe- najsłodsze,
- czarne- smak mają słodko- wytrawny, posiadają bardzo dużo witaminy C,
- czerwone- smak posiadają cierpki, kwaskowaty.
Jak każde owoce sezonowe najlepiej smakują, gdy są świeże, ale najlepsze zerwane prosto z krzaka. Owoce porzeczki są bardzo zdrowe,oprócz zawartych w nich witamin z grup B, PP i K, zawierają mnóstwo żelaza, potasu i magnezu. Dodatkowo zawierają miedź, fosfor, beta- karoten i kwasy organiczne.
W tych wspaniałych owocach, znajdują się antocyjamy, które mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają przeziębieniom, reumatyzmowi oraz zawałom.
Te pyszne kiście owoców wzmacniają naczynia krwionośne i chronią serce. Świetnie orzeźwiającą nasz organizm, regulują przemianę materii oraz łagodzą zgagę.
Nawet liście z czarnej porzeczki możemy wykorzystywać do wyciągów na napary, aby usprawnić układ moczowy oraz pracę nerek i poprawić krążenie krwi.
Nie żałujmy sobie tych zdrowych i smacznych owoców, gdyż zawierają dużo cennych składników odżywczych dla naszego zdrowia. Najlepsze są świeże, dojrzałe. Nie należy ich długo przetrzymywać, ponieważ szybko siada na nich pleśń i wtedy nie nadają się do spożycia. Natomiast możemy ich mrozić, aby w późniejszym czasie cieszyć się ich smakiem.
Porzeczki idealnie nadają się na przetwory. Możemy robić z nich soki, dżemy, nalewki, a także używać ich do ciast, oraz letnich sałatek.
Bardzo zdrowy jest sok z czarnych porzeczek, szczególnie na przeziębienie, na chore gardło, czy kaszel.
Tak więc jedzmy i używajmy ich jak najwięcej gdy jest na nich sezon. Nie żałujmy sobie odrobinę tego wspaniałego pełnego witamin luksusu.
Polecamy: przepisy z wykorzystaniem porzeczek >>>
- białe- najsłodsze,
- czarne- smak mają słodko- wytrawny, posiadają bardzo dużo witaminy C,
- czerwone- smak posiadają cierpki, kwaskowaty.
Jak każde owoce sezonowe najlepiej smakują, gdy są świeże, ale najlepsze zerwane prosto z krzaka. Owoce porzeczki są bardzo zdrowe,oprócz zawartych w nich witamin z grup B, PP i K, zawierają mnóstwo żelaza, potasu i magnezu. Dodatkowo zawierają miedź, fosfor, beta- karoten i kwasy organiczne.
W tych wspaniałych owocach, znajdują się antocyjamy, które mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają przeziębieniom, reumatyzmowi oraz zawałom.
Te pyszne kiście owoców wzmacniają naczynia krwionośne i chronią serce. Świetnie orzeźwiającą nasz organizm, regulują przemianę materii oraz łagodzą zgagę.
Nawet liście z czarnej porzeczki możemy wykorzystywać do wyciągów na napary, aby usprawnić układ moczowy oraz pracę nerek i poprawić krążenie krwi.
Nie żałujmy sobie tych zdrowych i smacznych owoców, gdyż zawierają dużo cennych składników odżywczych dla naszego zdrowia. Najlepsze są świeże, dojrzałe. Nie należy ich długo przetrzymywać, ponieważ szybko siada na nich pleśń i wtedy nie nadają się do spożycia. Natomiast możemy ich mrozić, aby w późniejszym czasie cieszyć się ich smakiem.
Porzeczki idealnie nadają się na przetwory. Możemy robić z nich soki, dżemy, nalewki, a także używać ich do ciast, oraz letnich sałatek.
Bardzo zdrowy jest sok z czarnych porzeczek, szczególnie na przeziębienie, na chore gardło, czy kaszel.
Tak więc jedzmy i używajmy ich jak najwięcej gdy jest na nich sezon. Nie żałujmy sobie odrobinę tego wspaniałego pełnego witamin luksusu.
Polecamy: przepisy z wykorzystaniem porzeczek >>>