15 przepisów na porzeczki w deserach i daniach

  • 2

Kwaskowate, świeże, orzeźwiające porzeczki... Od kilku tygodni szczodrze dodajemy je do domowych ciast i deserów. Co odważniejsi łączą je z mięsami. Ci, którzy chcą zachować ich smak na dłużej zabierają się za robienie przetworów i nalewek. Zobaczcie nasze przepisy!

         
ocena: 4/5 głosów: 8
15 przepisów na porzeczki w deserach i daniach

Sezon na porzeczki trwa! Chyba każdy zna walory smakowe i zdrowotne tych typowo letnich owoców. Czy to czarne, białe czy czerwone warto jeść je w świeżej postaci. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do ciast, deserów i dań. Porzeczkowe szaleństwo czas zacząć!

Poniżej znajdziecie wiele standardowych i nieoczywistych kulinarnych połączeń z porzeczkami w roli głównej!

Ciasto z porzeczkami

Zatopione w biszkoptowym lub kruchym cieście porzeczki smakują rewelacyjnie. Ich kwaskowaty smak doskonale przełamuje słodycz ciasta. Ciasto z czarną, czerwoną lub białą porzeczką to gwarancja udanego orzeźwiającego deseru. Jaga85 podaje przepis na ciasto kruche z porzeczkami i kokosem, które samo się prosi, by je spałaszować. Justyna92 dzieli się przepisem na swoje ciasto z czerwonymi porzeczkami, które powstało z dwóch biszkoptów przełożonych dżemem porzeczkowym i kremem. 2milutka zaś inspiruje przepisem na robiącą duże wrażenie karpatkę z czarną porzeczką.

karpartka z czarną porzeczką ciasto kruche z porzeczkami

Porzeczki otulone ciastem

Porzeczki idealnie pasują do ciast o puszystej konsystencji. Owoce otulone takim ciastem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Zewa proponuje delikatne ciasto z porzeczkami oprószone cukrem pudrem. Czekoladka_m dodała porzeczki do chałki z białym serem. Natomiast gosia56 zdradza przepis na muffinki z malinami i czerwoną porzeczką.       

ciasto z porzeczkami chałka z porzeczką

Porzeczkowo dererowo

Porzeczki to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Nutka kwaskowatości, którą ze sobą niosą jest bardzo mile widziana szczególnie podczas upalnych letnich dni. Noruas proponuje szybki w przygotowaniu porzeczkowo-owocowy deserek na jogurcie. Edytaha inspiruje pomysłem na przepyszny domowy kisiel z czerwonej porzeczki. Kloruś zaś przygotowała słodki deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą.      

 kisiel z czerwonej porzeczki porzeczkowy deser

Przetwory z porzeczek

W sezonie, warto zatroszczyć się o to, by w naszej spiżarni nie zabrakło przetworów z porzeczek. Dżemy i konfitury z porzeczek przydadzą się zimą. Będzie można je wykorzystać do przygotowania pysznych ciast. Natomiast soki i nalewki z porzeczek rozgrzeją w zimowe wieczory. Można tak jak migotka28 zrobić doskonałą konfiturę z czarnej porzeczki. Warto też tak jak olusssiAA przygotować porzeczki w soku własnym. Katarzyna J. poleca sprawdzony przepis na wspaniałą nalewkę z czarnej porzeczki.           

porzeczki w soku własnym konfitura z poczeczek

Porzeczki na wytrawnie


Okazuje się, że porzeczki świetnie komponują się z daniami o wytrawnym charakterze. Z powodzeniem można łączyć je z mięsem, w tym z kurczakiem, kaczką i polędwicą. Mysza75 zdradza przepis na smakowitą kaczkę z owocami, w tym również z porzeczkami. Koper proponuje nam wyborną polędwicę  z czarną porzeczką. Zaś filet z czarną porzeczką to dzieło jagi85.

kaczka z owocami

Zachęcamy Was do przygotowywania pysznych ciast, deserów i dań z porzeczkami. Nie zapomnijcie również o tym, by zrobić z nich smakowite przetwory na zimę. Więcej inspirujących przepisów znajdziecie w kategorii Porzeczki>>>

Autor: Magdalena Pogorzelska