"Ratunkowe potrawy" - co zrobić do jedzenia, kiedy nie chce Ci się gotować?

Przed Wami lista kilku potraw do przygotowania w dosłownie parę chwil. Idealny ratunek, kiedy nie mamy ochoty spędzić następnych kilku godzin w kuchni, a jednocześnie chcemy zjeść coś dobrego i pożywnego.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
"Ratunkowe potrawy" - co zrobić do jedzenia, kiedy nie chce Ci się gotować?
fot. Fotolia
Przychodzisz do domu po pracy głodny, zmęczony i jedyne o czym marzysz to zjeść coś na szybko i położyć się do łóżka. Znasz to uczucie? Pewnie aż za dobrze, bo każdemu z nas od czasu do czasu zdarzają się takie dni. Pół biedy jeśli w takich sytuacjach w domu czeka na nas ktoś bliski z obiadem albo w lodówce znajduje się garnek z czymś do odgrzania z dnia poprzedniego. Gorzej, jeśli jesteśmy zdani tylko na siebie i po prostu jesteśmy zmuszeni – chcąc nie chcąc – coś przygotować. Co ugotować na szybko, żeby zaspokoić głód, zjeść coś dobrego i jednocześnie nie spędzić czasu przeznaczonego na odpoczynek na stanie przy garnkach?

Zupy kremy
Przygotowanie zupy krem jest łatwe, a efekt naprawę zadowalający. Do jej ugotowania potrzebujemy niewielu składników i małego nakładu pracy. Wystarczą ulubione warzywa (jednego lub kilku rodzajów, w zależności od upodobań smakowych), woda, bulion, przyprawy i... blender. Całość składników należy ugotować, następnie zmiksować, doprawić i gotowe. Zupy rozgrzewają, a podane z grzankami lub świeżym pieczywem naprawdę sycą! Można przyrządzić kremy zarówno z warzyw w puszcze (np. krem z pomidorów), jak i świeżych (np. krem z marchewki, brokuła, kalafiora, białych warzyw). Dodatkowo zupy te charakteryzują się intensywnym, wyrazistym smakiem, więc zaspokoją gusta każdego smakosza.

Potrawy z makaronem
Jeśli odpuścimy sobie własnoręczne krojenie makaronu i sięgniemy po ten gotowy ze sklepu przygotowanie posiłku nie powinno zająć nam więcej niż pół godziny. Makaron – w zależności od rodzaju – gotuje się od kilku do kilkunastu minut, a więc to idealny produkt do przygotowania, kiedy chcemy zyskać na czasie. Jest wyjątkowo sycący i łatwo połączyć do z najróżniejszymi składnikami. W zależności od tego, co akurat mamy pod ręką można makaron podać z sosem warzywnym, świeżymi warzywami, z rybą, drobiem, mięsem mielonym lub serem. Najszybciej przygotujemy np. makaron z truskawkami na słodko albo w wersji wytrawnej - z sosem pomidorowym, kawałkami kurczaka i serem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, makaron można także wykorzystać do przygotowania szybkiej, pożywnej sałatki.

Kuskus
Kasza kuskus może okazać się ratunkiem nie tylko w momencie, gdy nie chce nam się gotować, ale również wtedy, gdy zwyczajnie nie mamy na to możliwości, np. będąc w pracy. Kuskusu nie musimy gotować, wystarczy zalać go wrzątkiem i po kilku minutach nadaje się od razu do spożycia. Może stanowić bazę do sałatek z warzywami albo dodatek do jajka sadzonego, kotletów itp. Warto mieć kuskus zawsze pod ręką i wykorzystać go w kryzysowych sytuacjach.

Placki, naleśniki
Placki z owocami i naleśniki przygotujemy z tego, co zazwyczaj każdy z nas ma w swoich zasobach kuchennych. Podstawą jest mąka, jajka, mleko i tłuszcz, na którym będziemy smażyli. Przygotowanie ciasta trwa krótką chwilę, a dodatki można komponować według smaku i dostępności. Pysznie smakują placki z jabłkami albo z bananami, a naleśniki z serem, powidłami lub serem, szynką i warzywami.

Zapiekanki

Zapiekanki praktycznie robią się same i można do ich przygotowania wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką: resztki mięs, ziemniaków, makaronów, kasz, warzyw. Wystarczy wszystko wymieszać, zalać sosem pomidorowym lub beszamelem, posypać serem i świeżą bazylią, wstawić do piekarnika i po godzinie delektować się pysznym, gorącym daniem!