Pozole, zarówno w Meksyku jak i w USA wymawia się posoli, w języku nahuatl znaczy pienisty, jest to potrawa przygotowana na gęsto jak gulasz lub jako gęsta zupa. Do pozole używa się najczęściej mięsa wieprzowego, kurczaka lub indyka, różnych rodzajów papryk oraz ziaren specjalnej odmiany kukurydzy, zwanej cacahuazintle.
Pozole białe serwowane w Mexico City
Po kolonizacji przez Hiszpanów składniki na pozole się zmieniły ale ta kukurydza przetrwała. Danie to jest typowym daniem w różnych stanach Meksyku, takich jak Sinaloa, Michoacán, Guerrero, Jalisco, stanie Meksyk, mieście Meksyk i jest serwowane we wszystkich restauracjach meksykańskich na całym świecie.
Pozole zielone w restauracji Los Tolucos w Mexico City
Przygotowanie pozole od podstaw jest procesem bardzo czasochłonnym ze względu na specjalną obróbkę ziaren kukurydzy, a samo gotowanie potrawy też zajmuje trochę czasu, zwłaszcza gdy wieprzowina jest w dużym kawałku pieczona do miękkości. Z tego względu pozole jest robione zazwyczaj w większych ilościach na specjalne okazje. Ta znixtamalizowana kukurydza w naszych nowoczesnych czasach jest dostępna w puszkach, co bardzo znacznie skraca i ułatwia przygotowanie pozole. W j. angielskim nazywa się ją hominy i występuje w dwóch wersjach - biała lub żółta.
Pozole czerwone z dodatkami
Cechą charakterystyczną kuchni meksykańskiej jest to, że do wielu dań i potraw podaje się kilka dodatków, każdy w osobnym naczyniu i każda osoba nakłada sobie według własnego upodobania. Lista dodatków do pozole jest długa, dodatki zawsze serwowane to: limonka lub cytryna, rzodkiewka, kolendra, biała kapusta lub sałata lodowa, chipsy tortilla. Mogą też być avocado, cebula, szczypior, kwaśna śmietana, meksykański ser biały lub żółty, meksykańskie oregano świeże, purée z chili ancho, i inne.
Papryka poblano Chili ancho
Papryka poblano po wysuszeniu otrzymuje nazwę chile ancho co znaczy chili szerokie.
Polecam mój przepis na pozole - gulasz meksykański
Pozole - gulasz meksykański