Chrupiące gofry jak z budki

Chrupiące gofry jak z budki uzyskamy odpowiednio mocno rozgrzewając gofrownicę i dodając ubite białka pod koniec mieszania do ciasta.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Chrupiące gofry jak z budki
fot. Fotolia
Gofry z budki to smak lata, chyba nikt nie przechodzi obojętnie obok stoiska z nimi. Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Czy takie same możemy uzyskać przygotowując je w domu?

Jak przygotować chrupiące gofry jak z budki?

Ważne by trzymać się pewnych zasad:
  • Składniki na nasz wypiek powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Białka zawsze ubijamy osobno na sztywno ze szczyptą soli i na koniec dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając.
  • Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników, nie za długo.
  • Gofry zawsze pieczemy w gofrownicy rozgrzanej do maksymalnej temperatury i na tyle długo by się zrumieniły, trwa to od 6 nawet do 10 minut.
  • Nie otwieramy gofrownicy w trakcie pieczenia.
Przepis na chrupiące gofry

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼  łyżeczki soli
  • ½  szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1i 3/4 szklanki wody
  • ½  szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie:
  • Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.
  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy.
  • Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
  • Odstawiamy ciasto na kilka minut.
  • Nakładamy ciasto do mocno rozgrzane gofrownicy i pieczemy gofry do zrumienienia.