Gofry z budki to smak lata, chyba nikt nie przechodzi obojętnie obok stoiska z nimi. Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Czy takie same możemy uzyskać przygotowując je w domu?
Jak przygotować chrupiące gofry jak z budki?
Ważne by trzymać się pewnych zasad:
Składniki:
Jak przygotować chrupiące gofry jak z budki?
Ważne by trzymać się pewnych zasad:
- Składniki na nasz wypiek powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka zawsze ubijamy osobno na sztywno ze szczyptą soli i na koniec dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając.
- Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników, nie za długo.
- Gofry zawsze pieczemy w gofrownicy rozgrzanej do maksymalnej temperatury i na tyle długo by się zrumieniły, trwa to od 6 nawet do 10 minut.
- Nie otwieramy gofrownicy w trakcie pieczenia.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1i 3/4 szklanki wody
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy.
- Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
- Odstawiamy ciasto na kilka minut.
- Nakładamy ciasto do mocno rozgrzane gofrownicy i pieczemy gofry do zrumienienia.