Projektujemy kuchnię

Gotowanie wymaga właściwej oprawy. Dlatego projekt kuchni powinien być dobrze przemyślany oraz dopasowany do wystroju całego mieszkania...

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Projektujemy kuchnię
Gotowanie wymaga właściwej oprawy. Dlatego projekt kuchni powinien być dobrze przemyślany oraz dopasowany do wystroju całego mieszkania. Możemy zdecydować się na nowoczesne bądź bardziej klasyczne aranżacje. Ważne, aby pamiętać o funkcjonalności wybieranych sprzętów i mebli.

Kuchnia jest jednym z miejsc, w którym spędzamy najwięcej czasu. Często pełni funkcję jadalni, skupia domowników i gości przy wspólnych posiłkach. Połączona z salonem czy pokojem dziennym spełnia także reprezentacyjną rolę. Stąd też, do jej umeblowania, oświetlenia oraz wyposażenia przywiązuje się coraz większą wagę.

Wyspa, barek, stół


W zależności od naszych preferencji oraz możliwości kuchnia może być zamknięta, otwarta lub półotwarta. Urządzona w stylu high-tech, niczym sterylne laboratorium, gdzie króluje lśniący metal i hartowane szkło albo w wersji klasycznej, z bardziej tradycyjnym umeblowaniem. Oczywiście w momencie, gdy jesteśmy na etapie projektowania czy też generalnego remontu mamy nieograniczone wręcz możliwości wyboru ciekawych i oryginalnych rozwiązań. Możemy przykładowo zamiast tradycyjnej zabudowy z blatem roboczym, zdecydować się na tzw. wyspę. Podstawowa zaleta tego rozwiązania polega na tym, że przy umieszczonych na środku blatach i płytach kuchennych może pracować jednocześnie kilka osób. Jednak żadna wyspa, blat czy barek nie zastąpi stołu, przy którym wygodnie zasiądzie cała rodzina. Wygodny stół to taki, przy którym wszyscy domownicy mogą swobodnie się zmieścić. Ze względów praktycznych powinien być dostępny ze wszystkich stron. Inaczej wygląda sytuacja w małej kuchni, w której często brakuje miejsca. W takim pomieszczeniu można wstawić niewielkich rozmiarów, rozkładany stolik w zestawie z 4 krzesłami. W razie potrzeby będziemy mogli go bez problemu złożyć, w celu uzyskania wolnej przestrzeni.  Marek Prus, ekspert firmy Praktiker mówi: Aby zwiększyć przestronność i funkcjonalność naszej kuchni, ważne jest przede wszystkim rozplanowanie mebli i wszystkich sprzętów, a w szczególności ich odpowiednia kolejność, w tzw. „ciągu technologicznym”. Najbliżej wejścia powinna znajdować się sfera, gdzie przechowujemy żywność tj. lodówka oraz szafki. Pomiędzy lodówką a kuchenką, powinien znajdować się zlewozmywak. Poszczególne strefy dobrze jest oddzielić blatami roboczymi. Główny blat roboczy umieszcza się zazwyczaj między zlewozmywakiem a kuchenką. Jego minimalna długość powinna wynosić maksymalnie 120 cm, pozostałe mogą mieć od ok. 40 do 80 cm.

Jeśli z chcemy tylko odświeżyć i zmodernizować wnętrze naszej kuchni, możemy skupić się jedynie na zmianach w obrębie samej zabudowy.

Kuchenne laboratorium


Przy okazji urządzania kuchni należy zwracać uwagę na wygląd dobieranych sprzętów, a także na ich funkcjonalność i parametry techniczne. Do podstawowych sprzętów kuchennych należą: okap, zlewozmywak oraz bateria. Okapy, które bezpośrednio podłączamy do kanału wentylacyjnego pełnią rolę zarówno wyciągu powietrza, jaki i pochłaniacza zapachów. Zassane powietrze przechodzi przez zamontowane w okapie filtry przeciwtłuszczowe, a następnie jest usuwane na zewnątrz przez kanał wentylacyjny. Szerokość okapu powinna być większa od szerokości kuchni, nad którą będzie umieszczony lub co najmniej jej równa. Jeśli jednak nie mamy dostępu do przewodu kominowego, to jedynym dobrym rozwiązaniem jest pochłaniacz. Działa w obiegu zamkniętym. Wciągnięte powietrze przechodzi przez filtr niwelujący zapachy, następnie oczyszczone powietrze wraca do pomieszczenia.
Kolejną ważną decyzją jest wybór baterii wraz ze zlewem. Nowoczesna i funkcjonalna bateria zlewozmywakowa powinna być przede wszystkim wygodna w użyciu, oszczędna, trwała oraz estetyczna oraz dopasowana do stylu panującego w kuchni. Marek Prus mówi: Baterie jednouchwytowe zużywają mniej wody, ze względu na możliwość szybkiej regulacji strumienia i temperatury wody. Można to bez problemu zrobić jedną ręką. Dwuuchwytowe z kolei, często zaprojektowane w stylu rustykalnym, stanowią przede wszystkim znakomitą ozdobą klasycznie zaaranżowanej kuchni. W kwestii zlewu, jeśli posiadamy zmywarkę wystarczy model jednokomorowy np. z okrągłą komorą lub z tzw. ociekaczem, czyli miejscem na suszenie naczyń. W zależności od preferencji, możemy wybierać pomiędzy wersją prawą lub lewą. Dla dużej rodziny zaleca się duże, dwukomorowe zlewozmywaki. Pomieszczą one na bieżąco wykorzystywane naczynia, ułatwią także sprawne ich zmywanie oraz płukanie.

Oświetlenie w kuchni


Dobre oświetlenie w kuchni jest ważnym elementem, zapewniającym nam bezpieczeństwo przy okazji przygotowywania posiłków. W kuchni zazwyczaj wieszamy lampę w centralnym punkcie na suficie, uzyskując tym samym oświetlenie całego wnetrza. Oświetlenie ogólne nie zastąpi jednak światła punktowego, gdyż osoba stojąca przy blacie, odwrócona jest tyłem do lampy, dlatego rzuca na niego cień.
Strefami roboczymi w kuchni, które wymagają dobrego doświetlenia są: zlewozmywak, płyta kuchenna, blat na którym przygotowuje się wszystkie potrawy oraz stół. Okap zazwyczaj posiada fabrycznie zainstalowane podświetlenie, z kolei nad blatami dobrze jest zamontować silne, punktowe światło, zwykle z kilkoma oddzielnymi włącznikami, umożliwiającymi doświetlenie wybranej części blatu. Ciekawym rozwiązaniem jest instalacja listew oświetleniowych LED, które zakupisz je w zestawie z elementami niezbędnymi do przeprowadzenia ich montażu.