Sos czosnkowy do pizzy - przepis
Przygotowanie podstawowego sosu zajmuje niewiele czasu, a przy tym jest bardzo efektowny. Dodatek przypraw sprawia, że dzięki niemu jesteśmy w stanie podkreślić smak włoskiego dania.
• Najpierw należy obrać i rozgnieść ząbki czosnku. Jeżeli zależy nam na intensywnym w smaku sosie, warto użyć około 4 ząbków na porcję.
• Następnie dusimy na średnim ogniu w rondelku z dodatkiem masła aż zarumieni się.
• Dolewamy 2 szklanki śmietany kremówki i mieszamy do momentu, aż całość się połączy.
• Doprawiamy sos solą morską oraz rozgniecionymi ziarenkami pieprzu do smaku. Świeża bazylia, szczypiorek lub łyżeczka bulionu wołowego podkreśli głębię sosu.
• Należy zmniejszyć ogień i dusić przez około 10 minut do momentu, aż całość zgęstnieje. Bardzo ważne jest, aby nie doprowadzić do wrzenia.
• Czekamy, aż sos przestygnie i schładzamy w lodówce. Tak przygotowany serwujemy na zimno do pizzy czy kurczaka.
Do czego podawać sos czosnkowy?
Kremowy sos czosnkowy możemy przygotować na bazie śmietany, jogurtu naturalnego lub z dodatkiem majonezu. Pozwala podkreślić smak potraw, gdzie smak czosnku jest zharmonizowany i niezbyt intensywny.
• Idealny dodatek do chipsów z warzyw. Zanurzony w chrupiących talarkach ziemniaczanych pozwala wydobyć najlepszy aromat.
• Połączony z gorącym penne, fettucine lub lasagne doskonale komponuje się ze startym parmezanem i skórką z cytryny, która przełamuje smak gęstych i dość kalorycznych potraw.
• Grillowane steki tradycyjnie udekorowane są kawałkiem masła ziołowego lub sosu czosnkowego, który wspaniale komponuje się z mięsem.
• Krewetki, małże czy langustynki, to jedne z niewielu składników, które wraz z kremową śmietaną i czosnkiem tworzą dobraną parę.
• Gęsty dip czosnkowy na bazie jogurtu greckiego lub majonezu to jeden z popularniejszych sosów używanych do przystawek. Krakersy, pokrojone w słupki warzywa czy grzanki z chleba to tylko niektóre z propozycji, których możemy użyć.
Przygotowanie podstawowego sosu zajmuje niewiele czasu, a przy tym jest bardzo efektowny. Dodatek przypraw sprawia, że dzięki niemu jesteśmy w stanie podkreślić smak włoskiego dania.
• Najpierw należy obrać i rozgnieść ząbki czosnku. Jeżeli zależy nam na intensywnym w smaku sosie, warto użyć około 4 ząbków na porcję.
• Następnie dusimy na średnim ogniu w rondelku z dodatkiem masła aż zarumieni się.
• Dolewamy 2 szklanki śmietany kremówki i mieszamy do momentu, aż całość się połączy.
• Doprawiamy sos solą morską oraz rozgniecionymi ziarenkami pieprzu do smaku. Świeża bazylia, szczypiorek lub łyżeczka bulionu wołowego podkreśli głębię sosu.
• Należy zmniejszyć ogień i dusić przez około 10 minut do momentu, aż całość zgęstnieje. Bardzo ważne jest, aby nie doprowadzić do wrzenia.
• Czekamy, aż sos przestygnie i schładzamy w lodówce. Tak przygotowany serwujemy na zimno do pizzy czy kurczaka.
Do czego podawać sos czosnkowy?
Kremowy sos czosnkowy możemy przygotować na bazie śmietany, jogurtu naturalnego lub z dodatkiem majonezu. Pozwala podkreślić smak potraw, gdzie smak czosnku jest zharmonizowany i niezbyt intensywny.
• Idealny dodatek do chipsów z warzyw. Zanurzony w chrupiących talarkach ziemniaczanych pozwala wydobyć najlepszy aromat.
• Połączony z gorącym penne, fettucine lub lasagne doskonale komponuje się ze startym parmezanem i skórką z cytryny, która przełamuje smak gęstych i dość kalorycznych potraw.
• Grillowane steki tradycyjnie udekorowane są kawałkiem masła ziołowego lub sosu czosnkowego, który wspaniale komponuje się z mięsem.
• Krewetki, małże czy langustynki, to jedne z niewielu składników, które wraz z kremową śmietaną i czosnkiem tworzą dobraną parę.
• Gęsty dip czosnkowy na bazie jogurtu greckiego lub majonezu to jeden z popularniejszych sosów używanych do przystawek. Krakersy, pokrojone w słupki warzywa czy grzanki z chleba to tylko niektóre z propozycji, których możemy użyć.
Jagodowa