Co dodać do wytrawnej tarty?

  • 2

Nie masz pomysłu na przygotowanie szybkiego obiadu lub pożywnej kolacji? W artykule znajdziecie świetne wskazówki na przygotowanie wytrawnej, pełnej smaku tarty. Zapraszamy!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Co dodać do wytrawnej tarty?

Tarty to słone wypieki, które podbijają kulinarny świat. Smakołyki te są bardzo syte i uniwersalne, doskonale sprawdzają się na różnorakich imprezach, ale często zastępują także główny posiłek dnia. Tarty są niezwykle proste w wykonaniu, a ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów czasowych, wedle uznania można spożywać je na ciepło, ale również na zimno.

Smaczne tarty bardzo szybko znikają ze stołu, uwielbiają je bowiem dorośli, dzieci i wszyscy smakosze kulinarnych wypieków. Tarty zyskują zwolenników dzięki kruchemu ciastu oraz wyśmienitym, pożywnym farszom. Nadzienia do tego smakołyku mogą być zarówno wegetariańskie jaki i mięsne, przyrządzić można je z różnych gatunków mięsa, sera, twarogu, wielobarwnych warzyw, a także grzybów i niesamowicie zdrowych ziół. Doskonałymi dodatkami do tych wytrawnych pyszności są masy jajeczno- śmietanowe lub serowo- śmietanowe -wiążą one nasze składniki i dodają potrawie wilgoci.

Jeśli chcemy aby tarta dłużej zachowała wysoką temperaturę, najlepiej upiec ją w ceramicznej formie, która dłużej utrzymuje ciepło.
Sprawdźcie nasze inspirujące przepisy na wyśmienite, pełne pysznych składników tarty.

Sycące pyszności

Kiedy organizujemy przyjęcie i chcemy zrobić wrażenia na naszych gościach, najlepiej przygotować coś oryginalnego. Przysmakiem, który doskonale sprawdzi się w takiej sytuacji jest kwiat dyni w tarcie oraz tarta z kurkami, udostępnione przez mysza75. Dodanie do nich ulubionych składników sprawi, że zasmakuje każdemu domownikowi i gościowi. Wspaniałą wegetariańską propozycją jest tarta z brukselką autorstwa jaga85. Smakołyk ten najlepiej podawać dzieciom, które stronią od warzyw podawanych w prostej postaci. Wjosna ma dla nas przepis na niezwykle oryginalną szpinakową tarte na spodzie z kaszy jaglanej. Autorka tej receptury użyła smacznych i pełnych witamin składników.

Tarta z kurkami

Jeśli mamy ochotę na bardziej pożywne danie, wystarczy przygotować mięsny farsz. Można go przyrządzić z mięsa mielonego bądź kawałków kurczaka lub indyka. Pyszną propozycją jest tarta z boczkiem i cebulą. Zewa użyła boczku wędzonego, który doda potrawie niezwykłego aromatu. Dla wielbicieli bardziej kalorycznych dań, mamy również sprawdzony przepis na tarte mięsno- pieczarkową. Rzelkazag  do farszu wykorzystała mięso wieprzowe, słodkie pomidorki koktajlowe, paprykę oraz smaczne pieczarki. Tak wspaniałe składniki polała sosem z serka topionego, jajka i jogurtu naturalnego.

Tarta z boczkiem i cebulą Tarta z brukselką

Kwiaty dyni w tarcie Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej                

Co sądzicie o naszych propozycjach na syte tarty? Który z farszów bardziej Wam zasmakuje? Dodawajcie także własne pomysły na te popularne pyszności. Zapraszamy!