Królewska szarlotka z migdałami

W przepisach na szarlotkę, przeważnie polecamy jabłka antonówki. Dziś podajemy recepturę na szarlotkę z migdałami, w której królują jabłka o nazwie szara reneta. Zapraszamy Was wszystkich do przetestowania tego przepisu!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Królewska szarlotka z migdałami
fot. Informacje prasowe
Królowa szarlotek

Szara reneta to stara odmiana jabłoni, której owoce mają szarawo-zielonkawą, ordzawioną skórkę i twardy, kwaskowy miąższ. Odmiana ponoć wywodzi się z Francji, na co wskazywać ma jej „królewska” nazwa „reinette”. W Polsce reneta była uprawiana już w XIX wieku. Niegdyś popularna i dostępna na każdym jarmarku, obecnie stała się niemal rarytasem, który trudno odnaleźć w sklepach. Chociaż szare renety wyglądają niepozornie wśród idealnych, czerwonych i błyszczących jabłek warto poszukać ich na straganach.

Jabłak - antonówka
zdjęcie: Fotolia

Zalety reinette

Największą zaletą renet są ich kulinarne właściwości. Doskonale nadają się do surówek i sałatek, jednak pełnię winnego smaku ujawniają w szarlotkach. Nadzienie przygotowane z przesmażonych z cukrem i doprawionych korzeniami szarych renet to poezja smaku. Twarde jabłka pod wpływem temperatury miękną, by szybko zamienić się w aromatyczne, owocowe nadzienie – doskonałe do placków, szarlotek czy naleśników.

Złota reneta (jedna z odmian) dojrzewa w drugiej połowie września, lada moment wypatrujcie jej na bazarkach. Na szarą renetę musimy poczekać do połowy października, wtedy owoce uzyskują najlepsze walory smakowe i zapachowe.

Wspaniały duet

Aby w pełni docenić szare renety, warto sięgnąć po sprawdzony przepis na pyszną szarlotkę. Obok jabłek kluczową rolę odgrywa w nim tłuszcz dobrej jakości, ponieważ nadaje kruchość i delikatność ciastu. Margaryna Palma z Murzynkiem, która od 40 lat gości w naszych domach, to wybór z gwarancją kulinarnego sukcesu i godna towarzyszka królowej szarlotek – szarej renty!

Szarlotka z migdałami - przepis

Szarlotka z migdałami

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru trzcinowego
1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
2 jajka
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Jabłkowe nadzienie:
2 kg szarych renet
pół szklanki cukru trzcinowego
garść płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
 
Sposób przygotowania:   
1.Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne plasterki. Przełóż je na patelnię i delikatnie podgrzewaj, aby zmiękły. Wsyp cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir. Przesmażone jabłka odstaw do wystudzenia.
2.Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę Palma z Murzynkiem, jaja, żółtka i cukier. Szybko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie równe części.
3.Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę posmarowaną margaryną. Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego to temperatury 180˚C. Piecz przez godzinę.
4.Ostudzoną szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem. Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, posypanymi płatkami migdałów.

Informacja prasowa