Suszone grzyby to doskonały dodatek do dań: bigosu, barszczu czy zupy grzybowej. Grzyby możesz wysuszyć nie tylko w specjalnej suszarce do żywności: poznaj metody suszenia grzybów.
Aby jednak cieszyć się ich smakiem i zapachem (któż go nie uwielbia!) przez cały rok, trzeba je odpowiednio zabezpieczyć przed dostępem powietrza i wilgoci.
Suszone grzyby mogą być dobrą "kryjówką: dla moli spożywczych. Aby zapobiec pojawieniu się moli warto wykorzystać liście laurowe: działają na nie odstraszajaco!
Suszone grzyby nie powinny mieć dostępu do powietrza, ponieważ łatwo wchłaniają wilgoć i mogą ulegać gniciu.
Suszone grzyby wykorzystaj do przygotowania aromatycznej zupy, a także przerobić na przyprawę: suszone grzyby wystarczy utrzeć w moździerzu na pył. Po namoczeniu grzyby możesz wykorzystać także jako farsz do pierogów lub panierować i smażyć. Zobacz, ile czasu gotować grzyby.
Suszone grzyby to zdrowy dodatek: zawierają cenne minerały takie jak wapń, fosfor czy żelazo, a także witaminy z grupy B.
Poznaj też 5 mitów na temat grzybów!
Aby jednak cieszyć się ich smakiem i zapachem (któż go nie uwielbia!) przez cały rok, trzeba je odpowiednio zabezpieczyć przed dostępem powietrza i wilgoci.
Przechowywanie suszonych grzybów
Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zdecydujesz się na szklany słój, koniecznie ustaw go w ciemnym miejscu.Suszone grzyby mogą być dobrą "kryjówką: dla moli spożywczych. Aby zapobiec pojawieniu się moli warto wykorzystać liście laurowe: działają na nie odstraszajaco!
Suszone grzyby nie powinny mieć dostępu do powietrza, ponieważ łatwo wchłaniają wilgoć i mogą ulegać gniciu.
Do czego wykorzystać suszone grzyby?
Zanim dodasz suszone grzyby do jakiejkolwiek potrawy pamiętaj o ich opłukaniu, ponieważ przed suszeniem grzyby nie są myte, a jedynie oczyszczane z gałązek, igieł i pasożytów.Suszone grzyby wykorzystaj do przygotowania aromatycznej zupy, a także przerobić na przyprawę: suszone grzyby wystarczy utrzeć w moździerzu na pył. Po namoczeniu grzyby możesz wykorzystać także jako farsz do pierogów lub panierować i smażyć. Zobacz, ile czasu gotować grzyby.
Suszone grzyby to zdrowy dodatek: zawierają cenne minerały takie jak wapń, fosfor czy żelazo, a także witaminy z grupy B.
Poznaj też 5 mitów na temat grzybów!