Jak przechowywać suszone grzyby?

Czy suszone grzyby mogą się zepsuć? Dowiedz się, w czym najlepiej przechowywać suszone grzyby do barszczu i na zupę grzybową, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przechowywać suszone grzyby?
fot. Adobe stock
Suszone grzyby to doskonały dodatek do dań: bigosu, barszczu czy zupy grzybowej. Grzyby możesz wysuszyć nie tylko w specjalnej suszarce do żywności: poznaj metody suszenia grzybów.

Aby jednak cieszyć się ich smakiem i zapachem (któż go nie uwielbia!) przez cały rok, trzeba je odpowiednio zabezpieczyć przed dostępem powietrza i wilgoci.

Przechowywanie suszonych grzybów

Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zdecydujesz się na szklany słój, koniecznie ustaw go w ciemnym miejscu.

Suszone grzyby mogą być dobrą "kryjówką: dla moli spożywczych. Aby zapobiec pojawieniu się moli warto wykorzystać liście laurowe: działają na nie odstraszajaco!

Suszone grzyby nie powinny mieć dostępu do powietrza, ponieważ łatwo wchłaniają wilgoć i mogą ulegać gniciu.

Do czego wykorzystać suszone grzyby?

Zanim dodasz suszone grzyby do jakiejkolwiek potrawy pamiętaj o ich opłukaniu, ponieważ przed suszeniem grzyby nie są myte, a jedynie oczyszczane z gałązek, igieł i pasożytów.

Suszone grzyby wykorzystaj do przygotowania aromatycznej zupy, a także przerobić na przyprawę: suszone grzyby wystarczy utrzeć w moździerzu na pył. Po namoczeniu grzyby możesz wykorzystać także jako farsz do pierogów lub panierować i smażyć. Zobacz, ile czasu gotować grzyby.

Suszone grzyby to zdrowy dodatek: zawierają cenne minerały takie jak wapń, fosfor czy żelazo, a także witaminy z grupy B.

Poznaj też 5 mitów na temat grzybów!