Jak zrobić zupę ogórkową?

  • 1

Zupę ogórkową przygotujemy na wywarze mięsnym lub warzywnym z dodatkiem kiszonych ogórków. Oto przepis na zupę ogórkową na żeberkach wieprzowych - esencjonalną, smaczną i dobrze doprawioną. Wypróbuj!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić zupę ogórkową?
fot. Adobe
Zupa ogórkowa jest daniem bardzo sycącym, przygotowywanym na różne sposoby. Można ją przyrządzić z rozmaitymi dodatkami, na przykład kurczakiem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Przepis na zupę ogórkową

Klasyczna zupa ogórkowa to dobrze znane danie w kuchni polskiej. Podawana z ryżem, ziemniakami lub makaronem smakuje idealnie.
  • Do przygotowania potrzebne będą żeberka wieprzowe, kiszone ogórki, marchewki, pietruszki, seler oraz zioła.
  • Do dużego garnka wrzucamy żeberka, marchew, seler oraz pietruszkę.
  • Zalewamy wodą i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy liść laurowy i sól.
  • Ścieramy ogórki kiszone na tarce i dodajemy do zupy. Gotujemy zupę przez 30-40 minut.
  • Doprawiamy tymiankiem, koperkiem oraz cząbrem.

Jakie przyprawy do zupy ogórkowej?


Do wydobycia prawdziwego smaku zupy ogórkowej należy użyć konkretnych ziół i przypraw.

W ich skład wchodzą:
  • Koperek- dodany do zupy podkreśli jej delikatny aromat. Należy pamiętać, aby robić to pod koniec gotowania, by nie zatracić jego smaku i właściwości zdrowotnych.
  • Lubczyk- jego ostry i charakterystyczny smak podkreśli walory zupy ogórkowej. W niewielkiej ilości wystarczy, by zaakcentować całość.
  • Pietruszka- zarówno liście, jak i korzeń nadaje wyrazisty smak zupie. Stosowana również w kuchni marokańskiej jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych przypraw.

Wypróbuj też inne przepisy na zupę ogórkową

Jak zrobić zasmażkę do zupy?

  • Do zasmażki potrzebujemy dowolny tłuszcz w postaci oleju lub masła oraz mąkę.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni podgrzewamy wcześniej wybrany tłuszcz, a następnie mąkę w proporcji 1:1.
  • Całość rozgniatamy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Całość smażymy na średnim ogniu do lekkiego zbrązowienia.
  • Następnie wlewamy odrobinę wody lub innego płynu.
Zobacz też: Czym zagęścić zupę?