Zupa ogórkowa jest daniem bardzo sycącym, przygotowywanym na różne sposoby. Można ją przyrządzić z rozmaitymi dodatkami, na przykład kurczakiem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Do wydobycia prawdziwego smaku zupy ogórkowej należy użyć konkretnych ziół i przypraw.
W ich skład wchodzą:
Przepis na zupę ogórkową
Klasyczna zupa ogórkowa to dobrze znane danie w kuchni polskiej. Podawana z ryżem, ziemniakami lub makaronem smakuje idealnie.- Do przygotowania potrzebne będą żeberka wieprzowe, kiszone ogórki, marchewki, pietruszki, seler oraz zioła.
- Do dużego garnka wrzucamy żeberka, marchew, seler oraz pietruszkę.
- Zalewamy wodą i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy liść laurowy i sól.
- Ścieramy ogórki kiszone na tarce i dodajemy do zupy. Gotujemy zupę przez 30-40 minut.
- Doprawiamy tymiankiem, koperkiem oraz cząbrem.
Jakie przyprawy do zupy ogórkowej?
Do wydobycia prawdziwego smaku zupy ogórkowej należy użyć konkretnych ziół i przypraw.
W ich skład wchodzą:
- Koperek- dodany do zupy podkreśli jej delikatny aromat. Należy pamiętać, aby robić to pod koniec gotowania, by nie zatracić jego smaku i właściwości zdrowotnych.
- Lubczyk- jego ostry i charakterystyczny smak podkreśli walory zupy ogórkowej. W niewielkiej ilości wystarczy, by zaakcentować całość.
- Pietruszka- zarówno liście, jak i korzeń nadaje wyrazisty smak zupie. Stosowana również w kuchni marokańskiej jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych przypraw.
Wypróbuj też inne przepisy na zupę ogórkową
Jak zrobić zasmażkę do zupy?
- Do zasmażki potrzebujemy dowolny tłuszcz w postaci oleju lub masła oraz mąkę.
- Na dobrze rozgrzanej patelni podgrzewamy wcześniej wybrany tłuszcz, a następnie mąkę w proporcji 1:1.
- Całość rozgniatamy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Całość smażymy na średnim ogniu do lekkiego zbrązowienia.
- Następnie wlewamy odrobinę wody lub innego płynu.
cherry