Jak zrobić koktajl?

  • 2

Koktajl przygotowujemy na bazie świeżych lub mrożonych owoców i warzyw z dodatkiem mleka lub jogurtu.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak zrobić koktajl?
fot. Fotolia
Jak zrobić koktajl bananowy?

Koktajl bananowy to idealny posiłek w czasie treningów, jak i pomysł na zdrowe śniadanie jedzone w pośpiechu. Dostarcza mnóstwa witamin i energii na cały dzień.

• Do jego przygotowania wystarczy duży, dojrzały banan, szklanka mleka (w tym roślinne również), płatki owsiane, masło orzechowe, cynamon oraz płynny miód do smaku.

• Obrany i pokrojony banan wkładamy do blendera – jeżeli zależy nam na gęstszej konsystencji – wystarczy użyć zmrożonego owocu.

• Dodaj mleko oraz płatki owsiane – jeżeli wolisz bardziej kremowa wersję, możesz zastąpić mleko jogurtem naturalnym lub greckim.

• Na koniec dodaj mielony cynamon, miód oraz masło orzechowe. Zmiksuj wszystko dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wskazówka: Dodatek kostek lodu sprawi, że konsystencja nabierze tekstury granity, co w szczególności zasmakuje i schłodzi nas w czasie wysokich temperatur.

Jak zrobić koktajl białkowy?

Odpowiednio dobrane składniki i miary pozwolą uzyskać doskonały napój białkowy, który doda energii na cały dzień. Wykorzystanie owoców, nabiału i nasion sprawdzi się podczas jego przygotowania.

• Ważne jest, aby płyny mieściły się w ¾ pojemności pojemnika, w których koktajl będzie serwowany. Natomiast ¼ to miejsce na pełnowartościowe białko, które pochodzi z różnych źródeł.

• Płyny, które możemy wykorzystać – naturalne mleko roślinne – sojowe, ryżowe, czy migdałowe. Mleko krowie lub kozie oraz kremowy jogurt grecki lub naturalny.

• Świeże owoce, warzywa, orzechy oraz nasiona to główne składniki białkowe, które będą bazą do stworzenia pełnowartościowego koktajlu.

Miód, syrop z agawy czy syrop klonowy – to naturalne słodziki, które pozwolą zharmonizować smak napoju.

Główna zasada – ¾ szklanki płynu + ¼ szklanki owoców, nasion, orzechów + dowolny słodzik

Jak zrobić koktajl bez blendera?

Przygotowanie koktajlu bez użycia blendera, to nieskomplikowana czynność, która pozwoli nam cieszyć się tym wyjątkowo pożywnym napojem na co dzień.

• Do tej techniki ważne jest, aby użyć świeże, dojrzałe owoce, które z łatwością będziemy mogli rozgnieść za pomocą łyżki lub widelca.

• W niewielkiej misce rozgniatamy wybrane owoce stopniowo dolewając mleko lub jogurt. Ciągle mieszając i ugniatając upewniamy się, że większe kawałki owoców zostały dokładnie rozgniecione.

• Na koniec dodajemy miód lub dowolny syrop – koktajl jest nieco gęstszy, dodatkowo zawiera niewielkie cząstki owoców, co w zupełności nie przeszkadza w jego spożyciu.