Są uważane za pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Chętnie je przygotowujemy w okresie bożonarodzeniowym oraz wielkanocnym. Dzięki odpowiednim składnikom, mogą przybrać formę wytrawną lub słodką.  

Kruche są nie tylko wspaniałym smakołykiem lub przystawką. Dla wielu są powrotem do lat dzieciństwa, beztroskiej zabawy oraz wspomnieniem rodzinnych wypieków.

Mimo, iż kruche najczęściej kupujemy w sklepie, coraz więcej osób powraca do tradycji pieczenia tych wyśmienitych ciasteczek.

Ciasteczka kruche kuszą nas swoim aromatem, smakiem oraz łatwością przygotowania. Są rewelacyjną przekąską dla każdego łasucha.

Do tych pysznych ciastek z pewnością możemy zaliczyć rozmaite babeczki oraz tartaletki.

Oba przysmaki możemy podawać na słodko z dodatkiem owoców z galaretką, orzechów włoskich czy z budyniem. Propozycja kruchych ciastek na wytrawnie z łososiem, pasztetem, a nawet z sałatką brzmi równie kusząco.  

Kruche ciasteczka podobnie jak kruche ciasta, przygotowywane są z tego samego przepisu. Jedyną różnicą są wymiary oraz kształty.

Jeżeli chcecie zainspirować się kulinarnie, wystarczy, że wejdziecie do działu Kruche. W tej kategorii proponujemy Wam najlepszą, pyszną i sprawdzoną kolekcję z ciastkami i ciasteczkami kruchymi. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane można przygotować w dwóch wersjach – klasycznej i czekoladowej. Są niesamowicie kruche i świetnie nadają się do herbaty. Do zrobienia ciasteczek potrzeba schłodzonego masła, cukru pudru, mąki pszennej i kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego. W wersji czekoladowej do ciasta należy dodać trochę więcej cukru pudru, a mąkę pszenną zastąpić kakao. Ciasteczka maślane piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez kwadrans.

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Dodatek wysuszonej kory cynamonowca, czyli cynamonu, do wypieków powoduje, że są one nie tylko bardzo aromatyczne, ale również dietetyczne. Ta cudowna przyprawa obniża stężenie cukru we krwi. Najszlachetniejszy jest cynamon cejloński, a najpopularniejszą odmianą – Cassia. Wystarczy dodać jedną-dwie łyżeczki cynamonu do ciasteczek, by miały wspaniały aromat, a w trakcie pieczenia dom wypełnił się cudownym zapachem. Z cynamonem doskonale komponuje się anyż, miód, imbir, wanilia, kakao i czekolada.

Polecane przepisy do kategorii Kruche ciasteczka

Znaleźliśmy 2538 przepisów w kategorii Kruche ciasteczka

Ciasteczka pieski

Ciasteczka pieski

misia5 misia5
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka guziki

Ciasteczka guziki

zewa zewa
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wesołe ciasteczka

Wesołe ciasteczka

misia5 misia5
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paluchy czarownicy

Paluchy czarownicy

Rossie Rossie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Batoniki z musli

Batoniki z musli

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche ciastka

Kruche ciastka

kasiunia kasiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Alis17 Alis17

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka kacze łapki

Ciastka kacze łapki

BSz BSz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Słodkie ciasteczka

Słodkie ciasteczka

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cynamonowe zawijasy

Cynamonowe zawijasy

Ela Dz Ela Dz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki

Amoniaczki

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: