Są uważane za pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Chętnie je przygotowujemy w okresie bożonarodzeniowym oraz wielkanocnym. Dzięki odpowiednim składnikom, mogą przybrać formę wytrawną lub słodką.  

Kruche są nie tylko wspaniałym smakołykiem lub przystawką. Dla wielu są powrotem do lat dzieciństwa, beztroskiej zabawy oraz wspomnieniem rodzinnych wypieków.

Mimo, iż kruche najczęściej kupujemy w sklepie, coraz więcej osób powraca do tradycji pieczenia tych wyśmienitych ciasteczek.

Ciasteczka kruche kuszą nas swoim aromatem, smakiem oraz łatwością przygotowania. Są rewelacyjną przekąską dla każdego łasucha.

Do tych pysznych ciastek z pewnością możemy zaliczyć rozmaite babeczki oraz tartaletki.

Oba przysmaki możemy podawać na słodko z dodatkiem owoców z galaretką, orzechów włoskich czy z budyniem. Propozycja kruchych ciastek na wytrawnie z łososiem, pasztetem, a nawet z sałatką brzmi równie kusząco.  

Kruche ciasteczka podobnie jak kruche ciasta, przygotowywane są z tego samego przepisu. Jedyną różnicą są wymiary oraz kształty.

Jeżeli chcecie zainspirować się kulinarnie, wystarczy, że wejdziecie do działu Kruche. W tej kategorii proponujemy Wam najlepszą, pyszną i sprawdzoną kolekcję z ciastkami i ciasteczkami kruchymi. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane można przygotować w dwóch wersjach – klasycznej i czekoladowej. Są niesamowicie kruche i świetnie nadają się do herbaty. Do zrobienia ciasteczek potrzeba schłodzonego masła, cukru pudru, mąki pszennej i kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego. W wersji czekoladowej do ciasta należy dodać trochę więcej cukru pudru, a mąkę pszenną zastąpić kakao. Ciasteczka maślane piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez kwadrans.

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Dodatek wysuszonej kory cynamonowca, czyli cynamonu, do wypieków powoduje, że są one nie tylko bardzo aromatyczne, ale również dietetyczne. Ta cudowna przyprawa obniża stężenie cukru we krwi. Najszlachetniejszy jest cynamon cejloński, a najpopularniejszą odmianą – Cassia. Wystarczy dodać jedną-dwie łyżeczki cynamonu do ciasteczek, by miały wspaniały aromat, a w trakcie pieczenia dom wypełnił się cudownym zapachem. Z cynamonem doskonale komponuje się anyż, miód, imbir, wanilia, kakao i czekolada.

Polecane przepisy do kategorii Kruche ciasteczka

Znaleźliśmy 2538 przepisów w kategorii Kruche ciasteczka

Kocie oczka

Kocie oczka

paulka104 paulka104

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosanki

Kokosanki

Ma-Gosia Ma-Gosia
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Truskoladki

Truskoladki

margolata margolata
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka z okienkiem

Ciastka z okienkiem

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Skwareczki

Skwareczki

kasiunia.1981 kasiunia.1981
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka orzechowe

Ciastka orzechowe

basia4ab basia4ab

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka

Ciastka

Ilonar2301 Ilonar2301

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jeżyki na miodzie

Jeżyki na miodzie

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Miodowe ciastka

Miodowe ciastka

Ilonar2301 Ilonar2301

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka z m&m’s

Ciastka z m&m’s

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babeczkowe serniczki

Babeczkowe serniczki

IwonaM IwonaM

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: