Faworki to tradycyjny karnawałowy przysmak. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Ładny wygląd naszych chrustów to zasługa krojenia ciasta na podłużne prostokąty z nacięciem pośrodku. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny kształt kokardki.

Kolejnym krokiem jest smażenie chrustów na głębokim oleju, dzięki czemu będą bardzo chrupiące i rumiane. By odsączyć nadmiar tłuszczu wykładamy je na ręcznik papierowy. Polecamy artykuł w którym znajdziesz porady jak zrobić faworki.

Faworki najczęściej posypuje się cukrem pudrem, ale dla wymagających łakomczuchów doskonale sprawdzą się także sosy owocowe, konfitury czy świeże owoce. Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. Idealne na przyjęcia oraz Tłusty czwartek.

Chrust najlepiej podawać do gorącej herbaty z cytryną lub aromatycznej kawy. Sprawdźcie, który z poniższych przepisów na faworki będzie najlepszy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Faworki

Znaleźliśmy 457 przepisów w kategorii Faworki

Faworki karnawałowe

Faworki karnawałowe

IwonaM IwonaM

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki jagienki

Faworki jagienki

jagienka jagienka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki inne

Faworki inne

kasandra6 kasandra6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki I

Faworki I

tomasz1988 tomasz1988

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki Elizki

Faworki Elizki

eliza5519 eliza5519

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki ekstra

Faworki ekstra

motylek123 motylek123
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

"Faworki" drobiowe

"Faworki" drobiowe

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki domowe

Faworki domowe

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki, czyli chrust

Faworki, czyli chrust

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: