Jak zrobić faworki?

  • 5

Chrupiące, oprószone cukrem pudrem faworki to nieodłączny element karnawałowego stołu. Nigdy nie udało Wam się zrobić ich idealnie? Od teraz przyjdzie Wam to z wielką łatwością. Zapraszamy do zapoznania się z poradami dotyczącymi tradycyjnego chrustu!

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Jak zrobić faworki?
fot. Fotolia
CO TO SĄ FAWORKI?

Faworki nazywane także chrustem, chruścikiem czy kreplami to tradycyjne polskie, litewski i niemieckie ciasteczka o chrupiącej strukturze, słodkawym smaku, kształtem przypominające kokardę lub wstążkę. Smakołyki te wypieka się w okresie karnawału oraz na ostatki czyli tuż przed Środą Popielcową rozpoczynającą post.

Chrust wyrabiany jest z ciasta śmietanowego, a tajemnicę jego chrupkości stanowi długie wyrabianie wszystkich składników. Dzięki takiemu zabiegowi wtłaczamy do ciasta powietrze i sprawiamy, że rozwarstwia się podczas smażenia tworząc chrupkie smakołyki.

Ciekawy i zachęcający do zjedzenia wygląd faworków to zasługa krojenia ciasta na podłużne prostokąty z nacięciem pośrodku.  Przeciągniecie przez nie jednego z brzegów daje nam charakterystyczny kształt kokardki, która uwielbia chyba każdy!

SKĄD SIĘ WZIĘŁY CHRUSTY?

Jak głosi legenda, powstanie uwielbianego dziś chrustu to zwykły przypadek. Mówi ona, że pewien znudzony, niedoświadczony cukiernik wrzucił wąski pasek ciasta do rozgrzanego oleju, który ukształtował warkocz. Wynalazca postanowił doprawić go cukrem i tak oto nieuwaga zaowocowała pysznym ciastkiem!

Faworki Faworki Faworki
Zdjęcie: Fotolia

Na początku faworki przyrządzano z ciasta drożdżowego, było one jednak zbyt ciężkie i tłuste. W kolejnych latach udoskonalano przepis i zaczęto robić je z ciasta zbijanego. Przepis ten do dziś służy nam w naszych kuchniach i przekazywany jest z pokolenia na pokolenia!

JAK ZROBIĆ FAWORKI?

Pierwszym etapem przygotowywania chruściku jest wyrobienie ciasta. W tym celu mieszamy mąkę ze śmietaną, a następnie dodajemy żółtka i odrobinę octu. Ciasto starannie wyrabiamy, a potem energicznie uderzamy je wałkiem by wtłoczyć do środka jak najwięcej powietrza. Czas trwania ubijania to ok. 15 minut. Tak przygotowane ciasto odkładamy w chłodne miejsce na godzinę.

Odpowiednio schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego paski o szerokości 3 cm i długości 8–10 cm. Po środku każdego kawałka robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec ciasta. Uformowane wstążki smażymy na rozgrzanym oleju, uważając jednak by ich nie spalić – będą wtedy gorzkie i niesmaczne!

Gotowe faworki najlepiej wyłożyć na ręcznik papierowy tak, aby wciągnął nadmiar tłuszczu i później obficie posypać cukrem pudrem!

Faworki
Zdjęcie: Fotolia

KONIECZNIE SPRÓBUJCIE!

Dobry przepis na chrusty to połowa sukcesu udanego deseru karnawałowego. Jeśli w Waszych przepisownikach brakuje sprawdzonych receptur na te przysmaki, koniecznie zobaczcie faworki w naszym wydaniu!

W dziale na te słynne, karnawałowe rarytasy znajdziecie przepis na chrupiące faworki, chruściki kokardki i wiele innych, godnych skosztowania smakołyków. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi deserami na karnawał i zachęcamy do dodawania własnych przepisów na nie!